Dijital Görüntüleme Nedir?

Günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılan sistemlerden biri de dijital görüntülemedir. Dijital görüntüleme ile dijital kameralar veya görüntü makineleri kullanılarak görüntüler belge olarak taranır ve dijital görüntüler, fotoğraflar ya da basılı metinler olarak karşımıza çıkar. Her bir görüntünün belli başlı bir piksel miktarı mevcuttur.

Bunlar daha sonra bir ızgarayla eşleştirilir ve bir bilgisayar tarafından belli bir sırayla saklanır. Yani dijital görüntülemede, her bir pikselin ton değerleri ikili kodla gösterilmektedir. Bu piksellerin ikili rakamları, görüntülerin analog gösterimlerini belirlemek için bilgisayar tarafından okunan “bit” olarak tanımlanmaktadır.

Resimlerin bit derinlikleri ve piksel ölçümleri, görüntüde görüntülenebilen renklerle ilgilidir. Ayrıca bilgisayardaki görüntü dosyasının boyutunu da belirler. Oldukça etkili ve verimli bir çalışma sistemine sahip olan dijital görüntülemenin kullanım alanları da fazlasıyla yaygındır.

Dijital Görüntüleme Seçenekleri Nelerdir?

Dijital görüntüleri bir bilgisayar ortamına aktarmak ve depolamak için çeşitli seçenekler vardır. Yaygın olan bazı seçenekler şu şekildedir:

  • GIF; 1-8 bitonal, gri tonlamalı veya renkli bir derinlik özelliği vardır. 256 renk paketiyle de sınırlıdır.
  • JPEG; 8 bit gri tonlamalı ve 24 renk ölçeğine sahiptir.
  • TIFF; bilimsel görüntüleme amacıyla yaygın olarak tercih edilir. 8 bir renk paketini sahiptir. 8 ve 16 bit aralığındaki gri tonlamayı desteklemektedir.
  • BMP; genel olarak 24 bit rengi destelemektedir.

Ayrıca dijital görüntüleme de bazı ayrıntılar vardır. Görüntülerin dinamik aralığı, o görüntülere dahil edilecek renkli veya gri gölgelerin sayısı olarak bilinir. En açık ve en koyu renkler arasındaki ton aralıklarıdır. Yüksek dinamik aralıklar, temsil edilen daha fazla potansiyel gölgeyi birlikte getirir fakat çoğaltılan tonların miktarlarıyla mutlaka ilişkilendirilmez.

Ayrıca dijital görüntüleme de bazı ayrıntılar vardır.

Görüntülerin dinamik aralığı, o görüntülere dahil edilecek renkli veya gri gölgelerin sayısı olarak bilinir. En açık ve en koyu renkler arasındaki ton aralıklarıdır. Yüksek dinamik aralıklar, temsil edilen daha fazla potansiyel gölgeyi birlikte getirir fakat çoğaltılan tonların miktarlarıyla mutlaka ilişkilendirilmez.

Ürünler sayfasına dönmek için tıklayınız.






Teklif Almak istiyorum






    Üye Girişi
    × Destek Talebi