Fiber Optik Sonlandrıma Nasıl Yapılır?
Fiber optik sonlandırma, fiber kabloların kullanıldığı alanlarda kablonun ucunu bir konnektör ile sonlandırmak anlamına gelir. Kullanıma hazır hale getirmek olarak da ifade edilebilecek olan sonlandırmanın aslında her kabloda gerekli bir çözüm olduğundan söz etmek muhtemeldir.
Fiber çapraz bağlantı ile ışık dalgası sinyal dağılımında önemli olan sonlandırmanın titiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu sayede kirlenme ve parazitlenmenin önlenmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca ışık kaybını önleyecek olan bir çözüm olmayı da başaran sonlandırma sayesinde verimlilik arzu edilen seviyeye ulaşacaktır.
Fiber optik sonlandırmanın yukarıda ifade edilen önemi düşünüldüğünde sonlandırmayı doğru yöntemlerle gerçekleştirmek gerekir. Aksi takdirde elde edilecek olan sonuç ihtiyacınıza cevap vermez. Peki, sonlandırma yapılırken ne tür yöntemler kullanılabilir?
Fiber Optik Sonlandırma Yöntemleri
Fiber optik sonlandırma konusunda kullanılacak 2 yöntem bulunmaktadır. Doğru ışık, düşük ışık kaybı ve geri yansıtmanın başarılı olması durumunda 2 yöntem de beklentileri karşılamayı başarır. Çevresel kirleticilerin minimum seviyede olduğu fiber optik sonlandırmada sonuç maksimum verimlilik anlamına gelir. Bu nedenle de aşağıda anlatılacak olan 2 yöntemde de fiziksel şartlar en iyi noktada olmalıdır!
Konnektörle Fiber Optik Sonlandırma Yöntemi
Fiber optik konnektörler birden fazla kullanıma uygun şekilde tasarlanmış ürünlerdir. Bu nedenle de bağlama ve sökme işlemi birden fazla kez yapılsa dahi optik performansın etkilenmesi söz konusu değildir. Aşama aşama gerçekleştirilmesi gereken sonlandırma işlemlerinde doğru yöntemle kusursuz sonuç elde edilebilir. İşte konnektörle sonlandırmada izlenecek adımlar!
- Dış kaplama, tampon ve giydirmenin sökülmesi sonrasında aramid ipliğinin fazlalık kısmı çıkarılarak fiber optik kablonun sonlandırma işlemine hazır hale gelmesi sağlanır.
- Lifin soyulması işlemi için fiber cleaver kullanarak soyma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kesiciyi hassas bir şekilde kullanarak hem kırılmayı önlemeli hem de balon oluşumunun önüne geçmelisiniz.
- Yarma dili kullanarak elyafı bükmeli ve kırmalısınız.
- Kırma işlemi sonrasında bölme işlemin kare olduğundan ve fiberde yonga bulunmadığından emin olmalısınız.
- Çıplak lifi uygun ekipmanları kullanarak ölçün. Bu sayede uygun uzunluğun var olup olmadığını değerlendirin. Çıplak fiberin çok uzun olması da çok kısa olması da doğru sonuç vermeyeceğinden uygun uzunluğu yakalamalısınız.
- Elyafı temizlemek için tiftiksiz ve %90 izopropil alkol miktarına sahip temizleyicilerle temizlemelisiniz. Alkol oranının daha fazla olması sorun yaratmayacaktır.
- Lifi temizledikten sonra konnektöre yerleştirin ve konnektörü tamponun üzerine doğru kıvırın.
Bu yöntemle sonlandırma işlemini titiz bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz. Sonlandırma konusunda atladığınız ya da önemle gerçekleştirmediğiniz bir aşama olması halinde fiber optik kablodan arzu ettiğini sonucu almanız mümkün olmayacaktır.
Ek Cihazıyla Fiber Optik Sonlandırma
Ek cihazıyla sonlandırma işlemi yapmak daima tercih edilen seçeneklerden bir tanesi değildir. Bu nedenle de kabloların uzun olması ya da gömülü kabloların yanlışlıkla kesilmesi halinde tercih edilmektedir. Ekleme sırasında füzyon eklemesi ve mekanik ek yeri gibi 2 alternatifi tercih etmek mümkündür. Sıklıkla kullanılan bir seçenek olan füzyon eklemesinin nasıl yapıldığını aşağıda adım adım inceleyebilirsiniz.
- Yapıştırma işleminde öncelikle kabloların temizlenmesi amacıyla füzyon için hazırlık süreçleri gerçekleşir. Burada yeterince doğru temizleme yapılmazsa yapıştırma işlemi sağlıklı sonuç vermez.
- Oyma ile kesme yöntemleri tercih edilerek pürüzsüz ve fiber eksenine dik bir son yüz ayna tercih edilmelidir.
- Hizalama ve ısıtma işleminin olduğu bu aşamada öncelikle füzyon cihazının doğru bir şekilde hizalanması gerekmektedir. Hizalama gerçekleştiğinde elektriksel bir yay yardımıyla elyafların ucu eritilerek kaynatılmalıdır.
- Çekme dayanımı 0,5 ile 1,5 lbs arasında olduğundan aşırı bükülme ve çekmeye karşı önlem alınmalıdır. Bu noktada ekstra önlemler alınarak sonlandırmanın kalitesi arttırılmalıdır.
Fiber optik sonlandırma ile arzu edilen sonuçlar elde edilmektedir. Fiber optik kablo kullanımını kolaylaştıracak olan sonlandırma ile alakalı uzman desteği almak çok önemlidir. Aksi takdirde kablo kullanımının mümkün olmaması söz konusu olur. Üstelik kullanım mümkün olsa dahi arzu edilen verime ulaşılamayacaktır.