Giriş/Çıkış (I/O) Birimi ve Yapısı Nedir?

Bilgisayarlarda bulunan I/O birimi yardımı ile işlemci, çevre birimleriyle iletişim kurar. Çevre birimi klavye, monitör, seri veya paralel port olabilmektedir. Bunlara ek olarak hard disk CDROM veya DVDRAM vs. olabilir.

I/O, merkezi işlem biriminden gelen çevre birimleriyle işlemci arasındaki gelen ve giden bilgi trafiğini kontrol eder. Adres yolu üzerinden istenen donanımın adresine gidilerek gönderilmek veya alınmak istenen veri data yolu üzerinden alınabilir. Kontrol yolu bilgi trafiğinin kontrolü için kullanılmaktadır.

Bunların yanı sıra giriş/çıkış birimlerinin, portlarının belli başlı özellikleri vardır. bunlar ise aşağıdaki giriş/çıkış portlarının özellikleri kısmında detaylarıyla yer almıştır.

Giriş/Çıkış (I/O) Portlarının Özellikleri Neler?

Günümüzde kullanılan belli başlı bilgisayar portları birden çok çeşidiyle karşımıza çıkmaktadır. Genelde port olarak düşünülmeyen ancak bilgisayar sürücüleriyle iletişim kurmaya yarayan IDE, EIDE ve SCSI vs. gibi portlar da bulunmaktadır. Ancak önemli bir işleve ve yere sahip olan giriş/çıkış portlarının en bilindik çeşitlerini ele aldık. İşte detaylar…

Kaç Tür Port Çeşidi Vardır?

Paralel Port; bu port ilk olarak Apple bilgisayarlar için sanayide yaklaşık 150 kg’lık bilgi veren ve sadece çıkış için tasarlanmış arabirim kartı olarak üretilmiştir. Sonrasında ise IBM, temel Xircomi Zenith, Microsoft ve Hewlett Packard firmaları paralel porta bugünkü şeklini vererek bilgisayarlar için bu portu geliştirilmiştir.

Seri Port; RS232 standardıyla özdeşleşmiş olan seri port ile birim zamanda bilgilerin ardı ardına iletilmesiyle haberleşme gerçekleşir.

USB Port; Üniversal seri port olarak da bilinmektedir. Bu port dijital cihazlara hızlı bir şekilde veri transfer etmek üzere tasarlanmıştır. Haliyle seri olarak bilgi transferi yapabilecek özelliğe sahiptir.

PS/2 Port; bu port fare ve klavye için 2 adet olarak üretilmiş 6 pinli konektörden oluşmaktadır. Düşük hızlı bir seri portudur.

VGA Monitor Port; bu port aracılığıyla bilgisayarda işlenen bilgilerin monitörlerde görüntülenmesi sağlanmaktadır.

Modem RJ-11 Port; modemler aracılığıyla uzaktaki bir bilgisayarla PSTN telefon hattı üzerinden bağlantı kurulmasını sağlayan porttur.

Ethernet Port; bu port Ethernet bus veya yıldız topoloji olmak üzere kullanılabilen ve 10 Mbps bilgi transferini gerçekleştirebilen bir yapıya sahiptir. Bu portlara ek olarak bilinen diğer port çeşitleri ise şu şekildedir;

  • Firewire IEEE 1394 port
  • Audio portu
  • S-video port
  • DVI monitor port

Quicklyserv olarak en iyi hizmet seçeneklerinden yararlanmanıza olanak tanıyoruz. Bizi takipte kalabilir ve 7-24 Online olarak iletişime geçebilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi