Statik Transfer Switch (STS/ATS) Nedir? Ne İşe Yarar?

Statik transfer anahtarları (STS) veya otomatik transfer anahtarları (ATS), iki bağımsız enerji kaynağından bir ağ çıkışında kritik yükleri besleyen ve böylece sürekli bir güç kaynağını garanti eden statik anahtarlardır. Sadece bir güç kaynağı ünitesine sahip bir sunucuyu enerji kaynağından ağ çıkışına örnek olarak verebiliriz. 

Statik transfer anahtarları, tek fazlı 2 kutuplu versiyonlar veya üç fazlı 3 kutuplu veya 4 kutuplu versiyonlar olarak mevcuttur. Üç fazlı cihazlarda, bakım ve servis çalışmaları sırasında bile yükün beslenmesini sağlamak için çift, manuel olarak değiştirilebilen bir bakım baypası entegre edilmiştir. Elektronik bileşenler, hızlı ve kolay bir şekilde erişilip tamir edilebilmeleri için modüler bir yapıya sahiptir. İlgili tüm bileşenler yedeklidir ve bir güç kaynağı arızası veya ana kartta bir arıza olması durumunda bile işlevselliği garanti eden yedekli güç kaynağı ünitelerine sahiptir. Tüm STS’ler bir ekran veya LED göstergeleri ile donatılmıştır. Bu kapsamda röle kontakları, SNMP veya web tarayıcısı gibi çok sayıda standartlaştırılmış arayüz aracılığıyla izlenebilir.

Statik Transfer Switch Özellikleri

Statik transfer switch özelliklerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.

  • STS’lerin tek fazlı, eklentiye hazır, 16A ve 32A versiyonlarında mevcuttur.
  • STS’ler 25 A’dan 800 A’ya kadar üç fazda mevcuttur.
  • Güç kaynaklarının sürekli izlenmesi (voltaj ve frekans) özelliğine sahiptir. 
  • Güç kaynaklarının üst üste bindirilmesi olmadan otomatik geçiş (fren yerinde) özelliği bulunmaktadır.
  • Otomatik geri geçiş özelliğine sahiptir.
  • Manuel anahtarlama mümkündür.
  • Yedekli yapısı ile dikkat çekmektedir.
  • Genişletilmiş izleme ve tanılama, sistem kullanılabilirliğini artırır.
  • Tüm hizmet bileşenlerine önden erişim imkanı sağlar. 
  • Röle kontakları mevcuttur.

STS’ye Neden İhtiyaç Duyulur?

STS’ye neden ihtiyaç duyulduğu konusu bu alan ile ilgilenen bireylerin en çok ilgilendiği konular arasında yer almaktadır. İki enerji kaynağının bulunduğu uygulamalar kapsamında kritik yük olması durumunda yükün bir kaynaktan diğerine aktarım sağlanması için bir görevli bulunması gerekmektedir. Bu durumda dahi görevli kişinin kesintiyi 2 milisaniye de algılayabilmesi imkansızdır. Ancak STS cihazına bakıldığında kaynakların sürekli ölçüldüğünü ve herhangi bir kesinti meydana gelmesi durumunda 2 milisaniye gibi kısa bir süre içerisinde algılamanın gerçekleştiğini ifade etmek mümkündür. STS cihazı, transfer işlemini otomatik olarak gerçekleştirir. Aynı zamanda transfer sırasında kesinti de meydana gelmez.

Hangi Tip Enerji Kaynaklarında STS Kullanılır?

STS cihazlarının kullanıldığı enerji kaynakları genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Jeneratör ile şebeke arasında meydana gelen geçişlerde,
  • İki enerji şebekesinin arasında yer alan alanlarda enerji hattından diğerine geçiş sağlamak için,
  • İki KGK’nın kullanıldığı alanlarda bir KGK’dan diğerine geçebilmek için STS cihazları kullanılmaktadır. STS cihazları, enerji yüküne göre ve cihazın maksimum çıkış akımına göre değişkenlik göstermektedir. Bu kapsamda STS cihazı almadan önce yükün tespit edilmesi gerekmektedir. STS cihazlarının güçleri kVa cinsinden değil çekilen akımın cinsinden anılmaktadır. Eğer 80 amper akım ihtiyacınız varsa 100 amper olan bir STS cihazı ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacaktır.

STS cihazları kısa sürede %1000 kadar akımın karşılanmasını sağlamaktadır. Bu akıma cihazın kendisinin herhangi bir şekilde kesintiye neden olmamasını sağlayacak şekilde üretim gerçekleştirilmektedir.

Statik Transfer Switch ile İlgili Diğer Bilinmesi Gerekenler

Statik Transfer Switch cihazları RS232 seri haberleşme ve TCP protokolü ile kolay bir şekilde kontrol edilebilmekte ve izlenebilmektedir. Söz konusu işlem cihaz ile beraber verilen özel bir yazılımın kullanılması ile gerçekleşir. Uptime Institue’nin belirlemiş olduğu Tier Standartları; veri merkezlerinde ki tasarım, uygulama ve yönetiminin kalitesini belirlemekte olan bir belgedir. Bu kapsamda Tiet IV ve Tier III sınıfı veri merkezlerinin elektrik altyapıların bulunması gereken yedekli güç sistemleri arasında ki geçiş ise STS cihazları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle STS’lerin son derece kritik bir öneme sahip olduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz.

Üye Girişi
× Destek Talebi