ŞENER ARAZ

Data Center Solutions Manager

seneraraz@quicklyserv.com

Veri Merkezi Taşınmasında
Dikkat Edilmesi Gereken Adımlar

Veri merkezi (Data Center) ya da sistem odasını taşıma kararı alındıktan sonra planlanması gereken ilk adım, veri merkezi altyapı kurulumlarına hâkim olmaktır. Ve bununla birlikte veri merkezi taşıması yapmış olan veya yapmayı bilen bir firmadan danışmanlık alınarak ilerlenmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, veri merkezi taşınmasının bir eşya veya malzeme taşınması ile asla karşılaştırılmaması gerektiğidir. Peki, veri merkezi taşımasında dikkat edilmesi gereken adımlar neler?

1. Veri Merkezi Taşımasında Danışmanlık Alınması

Bu adım genelde çok fazla önemsenmemekte ve aksiyon olarak görülmediği için yanlış yönlendirmeler bazen tamir edilemez sıkıntılar çıkarabilmektedir.

Yani mevcut veri merkezinden taşınmaya sebep olan alt yapı yetersizliklerinin, yeni seçilen veri merkezinde enerji ve data altyapı kablolamasından aktif-pasif yapılandırmasına kadar raporlanması gerekmektedir. Ya da taşıma esnasında bütün aktif olanların kapatılmasında dikkat edilmesi gereken prosudürler adım adım uygulanmalıdır.

Kısacası eski veri merkezinin durumu ile yeni geçilecek veri merkezinin analizi yapılarak bütün risk durumları ortaya konmalıdır. Oluşan tabloya göre doğru bir planlama yapılarak aksiyonlar rapor halinde sunulur. Bu analizler sayesinde veri merkezi taşıması sürecinde başınıza gelebilecek bütün problemler ve bunların detaylı çözümleri sizlere aktarılmış olacaktır.

2. Veri Merkezi Taşımasında Proje Planı

Bu adım danışmanlıktan hemen sonra uygulanan adımdır. Yapılan analizlere göre proje yönetim ekibi oluşturulur. Ancak oluşturulan ekipte yer alan bir proje yöneticisi enerji altyapısı konusunda mutlaka uzman olmalıdır (UPS, Jeneratör, ATS, Pano revizyon konuları vb.).

Diğer yönetici ise data network konusunda uzman olmalıdır. Bu yönetici BT network uzmanı ile birlikte bütün data hatları ve yapısal kablolamaya bütünsel olarak hakim olmalıdır. Ekip üyeleri ve sayıları oluşturulduktan sonra sahada yapılacak iş planı hazırlanır.

Ancak uzun süreli veri merkezi taşımasında genelde birden fazla ekibin sahada olması pek istenmez çünkü bir önceki ekibin yaptığı çalışmalarla bir sonraki ekip arasında birkaç maddede farklılık ya da eksiklik olabilmektedir. Ve böyle durumlarda da ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bunlar da çözümlenmektedir elbette fakat zaman almaktadır. Haliyle streste oluşmaktadır. Bu nedenle tek bir ekibin çalışması tercih edilmelidir.

3. Veri Merkezi Taşımasında Saha Operasyonu

Bu aşama ile artık sahada oluyorsunuz ve bütün ekip ne yapacağını biliyor. Peki, neler yapılıyor? Kısaca bahsedecek olursak; öncelikle bütün aktif cihazlar en az bir defa normal bir şekilde kapatılıp açılmalıdır.

Açılmayan cihazlar olursa eğer öncesinde müşteriye bilgi verilmelidir. Sonrasında ise bütün aktif cihazlar demontajı yapılıp planlanan bölümlere götürülür ve orada iş bölümündeki diğer ekip üyeleri paketleme yapar. Aktif ürünler hassas olduğu için yapılan en büyük hatalardan birisi normal bir nakliye aracı ile taşınır.

Bu tarz hassas ürünlerin taşınması için özel elleçleme araç-gereçleri bulunmaktadır. Taşıma sigortası yapılmaktadır. Bu sadece yolda oluşabilecek kazaları kapsamaktadır. Bu yüzden taşıma sürecinde seçilen araç-gereçleri kullananlar Server ve Switch gibi aktif ürünleri taşıdığını unutmamalıdır.

4. Veri Merkezi Taşımasında Yeni Veri Merkezinin Network Altyapısı

Yeni veri merkezinin pasif kısmından network altyapı kabinlerine kadar olan bütün data kablolaması önceden hazırlanmış olmalıdır. Bunun paralelinde ATS, PDU gibi UPS A ve UPS B üzerinden gelecek bütün enerji kabloları da kabinetlere kadar önceden hazırlanmalıdır. Paketlerinden çıkartılan bütün ürünler kabinetlere montajlanacaktır. Montajı yapılan aktiflerin hepsinin data ve enerji sonlandırması ekibin önceden belirlediği network planına göre yapılacaktır. Bütün kablolama ve sonlandırma işlemleri bittiğinde ise ilk önce enerji verilerek kalan süreçte network ekibi kurulumlara geçilecektir.

5. Veri Merkezi Taşımasında Kurulum Aşaması

Fiziksel kablolama ve sonlandırma sonrasında enerji verildikten hemen sonra network ekibi, cihazları sırasıyla açıp kurulumlarını ve devreye alımları yapabilir. Teknik ekip de bütün fiziksel data ve enerji kontrollerini yaptıktan sonra müşterinin de herhangi bir ek talebi olmadığı takdirde veri merkezi taşıma projesini sonlandıracaktır.

Dipnot: Doğru bir uzman ekiple çalışmanız veri merkezi taşınması açısından oldukça sağlıklı olacaktır. Bu yüzden de alanında profesyonel bir ekip ile çalışmanızı öneririz. Ve şimdiden bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Üye Girişi
× Destek Talebi