blog_ana_resim

DHCP Sunucusu Nedir? Ne İşe Yarar?

Günlük yaşantımızda önemli bir yere sahip olan ve yine de pek çok kişi tarafından bilinmeyen kavramlardan biri de DHCP sunucusudur. Bu kavramın tam olarak ne anlama geldiğini ayrıntıları ile ele aldık.

Peki, DHCP sunucusu aslında nedir? Ne işe yarar?

DHCP açılımı Dynamic Host Configuration Protocol’dur. Türkçe anlamı ise dinamik host yapılandırma protokolüdür. Bir ağa bağlı olan telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlara ip adresi, DNS adresi, ağ maskesi ve geçidi tanımlanmasını otomatik olarak iletmek amacıyla kullanılmakta olan bir protokolüdür.

DHCP Ne İşe Yarar?

DHCP sunucuları, akıllı switch, firewall cihazlar, modem, Windows işletim sistemi ve Linux işletim sistemi gibi birçok cihazlarda ve sistemde bulunmaktadır. Bir ağda yer almakta olan cihazların ucuna bağlanarak diğer cihazlarla iletişim kurulmasını ya da kolaylıkla internete bağlanılmasını sağlayan bazı teknik ihtiyaçlar vardır. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Ağ geçidi
  • IP adresi
  • WINS sunucu adresi
  • Alt ağ maskesi
  • DNS sunucu adresi

Bu teknik ihtiyaçlar doğrultusunda doğru bir DHCP sunucusu bağlantısı kurulabilmektedir. Sonuç olarak DHCP, bir ağa bağlanmaya çalışan cihazların dinamik bir şekilde konfigürasyonlarının yapılmasını amaçlamaktadır. Cihazın bilgisayar vb. gibi cihazlara bağlandığı ağ üzerinden kendi yolunu bulabilmesi için ihtiyaç duyulan ve neredeyse tüm bilgiler DHCP aracılığı ile sağlanmaktadır.

DHCP Sunucusunun Çalışma Mantığı Nasıldır?

DHCP sunucusu bağlantı için gerekli olan tüm yapılandırma ayalarının da otomatik olarak doldurulmasını sağlar. Ve birbirinden farklı IP adresleri üretmeye yarar. Genel olarak da ev veya küçük işletmelerde router yani yönlendirici DHCP sunucusu yerine görev yapmaktadır.

Bu işlem için de cihaz öncelikle hosttan IP adresi ister ve host da buna göre kullanılabilir. IP adresi gönderir. Ağa bağlı olan bir cihaz istemci ile DHCP sunucusu tarafından gönderilen ilk mesajı yine DHCP sunucusu tarafından tüm ağlara broadcast eder. Ve bu mesajı tekrar tekrar iletir. Bu şekilde devam eden döngüyle birlikte DHCP sunucusu sağlıklı bir şekilde çalışır.

Altyapı ve Hizmetlere Quicklyserv Gözünden Bakın…

Teknolojik cihazlar, altyapı ve teknik destekler için rotanızı Quicklyserv’e çevirebilirsiniz. Zira alanında uzman ve profesyonel ekibimizle siz müşterilerimiz için 7-24 Online bir şekilde hizmet sunmaktayız.

Kaliteyi ucuza alabileceğiniz ve yakından tanıyabileceğiniz tüm faaliyetli hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle “destek talebi WhatsApp” üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi