blog_ana_resim

Ağ Penetrasyon Testi Nedir?

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bazı güvenlik problemlerinin artması söz konusu olmuştur. İnternete bağlı olan kişisel veya iş sistemleri ağında oluşabilecek her türlü siber saldırı yaşanmaktadır.

Bu saldırıların önlenmesi için de yazılımsal bir koruma kalkanının kurulması işlemi yapılmalıdır. Yapılması gereken işlemlerin de genel adı güvenlik duvarıdır. Zira genişlemeye başlayan internet dünyasıyla birlikte siber saldırı sorunları artmaya devam ediyor.

Özellikle de en yaygın olan hırsızlık türlerinin; kimlik hırsızlığı, kötü amaçlı yazılım ve internet dolandırıcılığı olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu sorunları ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için de ağ penetrasyon testine ihtiyaç vardır.

Peki, ağ penetrasyon ne demektir? Ne işe yarar ?

Penetrasyon kelimesinin Türkçesi sızma demektir. Ağ penetrasyon yani sızma testleri ise; özellikle şirketlerin güvenlik seviyelerini en zirvelerde tutmak amacıyla yapılan testlerdir. Yapılan bu testler sırasında tespit edilen güvenlik açıkları, alınacak önlemler ile kapatılır. Ve bilgisayar korsanlarının ağa sızması engellenir.

Ağ penetrasyon testlerinde uzmanlar, bilgisayar korsanı gibi davranır ve sistem açıklarını bularak hacklemeye çalışırlar. Bu süreç sonunda başarıya ulaştıklarında sistem üzerindeki açığı da keşfetmiş olurlar. Peki, ağ penetrasyon testi nasıl yapılıyor?

Penetrasyon Testi Nasıl Yapılır?

Penetrasyon testinde genel olarak lisanlı ya da pek çok kişi tarafından yazılarak oluşturulan açık kaynak kodlu araçlar tercih edilmektedir. Sonra ise açığın bulunup bulunmadığı konularda da derin araştırmalar yapılıyor.

Böylece sistem test ediliyor ve ele geçirilmeye çalışılıyor. Ancak ele geçirme sistemleri kilitleme düzeyinde değildir. Aksine açığı keşfedecek seviyededir. Oluşan durumlar ortaya çıkarıldıktan sonra gediğin kapatma aşaması yapılır. Peki, bu sızma testinde neler yapılabilir?

Ağ Penetrasyon Testinde Yapılanlar Neler?

  • Denetleme yağacak ekibin kullanabileceği verilerin güvenli olarak toplanması,
  • Açıkla beraber ortaya çıkan olumsuz izlerin temizlenmesi,
  • Sistemin yazılımsal veya donanımsal olarak güncel kalıp kalmadığı üzerine test yapmak… Güncel değilse bununla ilgili rapor hazırlamak,
  • Kurumlarda bulunan sistemlerin mevut olan güvenlik politikalarını ve buna bağlı olarak gelişen verimliliğin test edilmesi.

Quicklyserv ile Kalıcı Çözümler Bulun…

Ağ penetrasyon testleri ve diğer tüm hizmet içerikleri ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. Quicklyserv olarak; yapısal kablolama çözümleri, fiber sonlandırma çözümleri ve çok daha fazlası için hizmet sunmaktayız. Detaylar ve aklınıza takılan tüm sorular ile alanında uzman desteğimizden yanıt alabilirsiniz. Ayrıca bizden teknik servis desteği de talep edebilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi