Bellek Yönetimi Nedir?
Bellek yönetimi; bilgisayarın ana belleğini yönetmekle ilgili yapılan işlemlerin tümüne verilen addır. Gerektiğinde bellek tahsis etmek, kullanımı bittiğinde belleği serbest bırakmak, sanal bellek yönetimi yapmak ve kullanılmayan bellek bölgelerini yönetmek gibi konuları içermektedir.
Her bilgisayar, çalışan programları tutmak için kullandığı bir miktar ana belleğe sahiptir. Çok basit işletim sistemlerinde bellekte aynı anda sadece bir programın bulunmasına izin verilir. İkinci bir programı çalıştırmak için bellekte bulunan ilk programın bulunmasına izin verilir. İkinci programı çalıştırmak için ise bellekte bulunan ilk program silinmeli ve ilk programdan boşalan yere ikinci program yüklenmelidir.
Bellek Tipleri Nelerdir?
Bellek tiplerine geçmeden önce bellek yönetimin bir başka özelliğine de değinmek gerekir. Peki, bu özellik nedir?
Çok gelişmiş işletim sistemlerinde aynı anda bellekte çok sayıda programın bulunmasına izin verilir. Bu programları diğerlerinin etkisinden korumak için bir koruma mekanizmasına ihtiyaç duyulur. İşletim sistemi tarafından kontrol edilen bu mekanizma donanımda mutlaka bulunmalıdır. Ve normal olarak her işlem, tipik olarak 0. Adresten başlayarak yukarıya doğru giden bir adres alanını kullanabilmektedir.
Bellek Tipleri ise Şu Şekildedir
RAM bellek hem içeriğine bilgi yazmak hem de içeriğindeki bilgiyi okumak için tasarlanmıştır. Belleğin belirli yerlerinde depo edilen program komutları, veriler ve benzerlerinden meydana gelen sözcüklere herhangi bir sırada ve aynı sürede erişilir.
Erişim zamanı sözcüğün bellekte bulunduğu yerden bağımsızdır. RAM’lar uygulama programlarını saklamakta ve programların çalışması sorasında elde edilen ara sonuçlarının saklanmasında da kullanılır. RAM’da saklanan bilgiler değiştirilebilir: RAM’da saklanan bilgiler elektrik kesildiğinde kaybedilir.
RAM’deki bilgilere erişim, disk ya da disket sürücülerindeki erişimle karşılaştırılmayacak kadar hızlıdır. Bilgisayar her açıldığında ise RAM boştur. Ve bunlara ek olarak RAM, kullanıma amaçlarına göre 5 gruba ayrılır.
- Geleneksel bellek
- Üst bellek alanı
- Uzatılmış bellek
- Genişletilmiş bellek
- Yüksek bellek alanı
Bellek yönetimi ve çeşitleri bu şekildedir. Bunların yanı sıra daha birçok bilgiye yine Quicklyserv mağazamız üzerinden ulaşabilirsiniz. ve ayrıca dilediğiniz zaman uzman ekiplerimizle iletişime geçebilir, hizmet destek talebinde bulunabilirsiniz. Sadece bir telefon uzağınızdayız.