Enerji Mühendisliği Nedir?

Günümüzün revaçta olan bölümlerinden biri olarak addedilen enerji mühendisliği, aynı zamanda geleceğin meslekleri arasında gösterilen bir alan olarak da öne çıkar. İş alanı oldukça geniş olan enerji mühendisleri ne iş yapar sorusuna basitçe bir cevap vermek gerekirse; enerji üretim süreçlerinde alternatif kaynakların değerlendirilmesi ve enerji aktarım verimliliğinin çeşitli inovatif yöntemlerle sağlanması gibi iş süreçlerini tasarlarlar. Bu noktada mühendislik beceresi, teknik bilgi ve yaratıcılık gerektiren bir meslek olarak değerlendirilebilen enerji mühendisliği, çevre sorumluluğunun oldukça yüksek olduğu bir alandır. Öyle ki günümüzde yaşanan çevre sorunlarının birçoğu enerji ve enerji üretimi kaynaklı olduğu için günümüz enerji mühendislerine düşen en önemli görev, enerjinin çevreye duyarlı bir şekilde üretilmesini sağlamaktır. Tüm bunların ötesinde enerji mühendisin yaptığı işi daha detaylı anlamak için üniversitelerde okutulan enerji mühendisliği bölümüne de detaylı bakmak gerekir.

Enerji Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özellikle teknik altyapısı gelişmiş üniversitelerde bulunan enerji mühendisliği bölümü, yukarıda da bahsettiğimiz üzere son yılların en popüler akademik alanlarından biri olarak öne çıkar. Diğer mühendislik bölümlerine göre puan ortalaması nazaran düşük olsa da MF ile alan diğer bölümlerden daha yüksek bir puan ortalamasına sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu noktada üniversitede enerji mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin özellikle fen bilimleri ve matematik gibi alanlarda iyi hazırlanmamaları gerekir. Toplamda 4 yıllık bir lisans programını kapsayan enerji mühendisliği bölümü dersleri ise daha çok sayısal odaklı derslerdir. Genel olarak fizik, kimya gibi programları içeren enerji mühendisliği dersleri arasında uygulamalı laboratuvar dersleri haricinde malzeme bilimi, mühendislik termodinamiği gibi kapsamlı teknik dersler de mevcuttur.

Enerji Mühendisleri Ne İş Yapar?

İlk paragrafta da anlatıldığı üzere enerji mühendisleri, enerji kaynaklarının kurulup tasarlanması sürecinde görev alırlar. Farklı üretim yaklaşımlarında inisiyatifleri doğrultusunda sorumluluklar üstlenebilen enerji mühendisleri; yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ile alakalı araştırmalar yapma süreçlerinde ve bunların uygulama aşamalarında görev alabilirler. Bunun haricinde, hidroelektrik santralleri, rüzgar türbinlerinin aktivitelerinin kontrol edilmesi, nükleer enerji santrallerindeki çalışmalardaki süreci koordine etme gibi görevler üstlenebilirler. Bunun yanı sıra güneş enerjisi, biyogaz, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı tesis ya da kuruluşlarda da görev alabilen enerji mühendisleri; tesisatlandırma projeleri çizerek enerjinin aktarılmasıyla alakalı süreçlerde de sorumluluklar üstlenirler.

Enerji Mühendisleri Hangi Kurum ve Kuruluşlarda Çalışabilir?

Toplum nezdinde enerji mühendislerinin daha çok devlet tabanlı kuruluşlarda iş bulabileceğine dair yaygın bir kanı olsa da son zamanlarda enerji sektöründe yapılan özelleştirmelerle birlikte bu durum da değişmiştir. Bu durum enerji sektöründeki hareketliliği arttırmış ve özel iştiraklerin sektördeki iş çeşitliliğini geliştirmesine yardımcı olmuştur. Bu noktada enerji mühendisleri devlet tabanlı yapılarda çalışabildikleri gibi özel sektörde de kendilerine iş bulabilirler. Hatta piyasadaki rekabetçi koşullar ve yoğun iş hacminden dolayı enerji mühendislerinin özel sektörde çalışmasının daha avantajlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunun haricinde devlet kurumlarında çalışmak isteyen enerji mühendisleri için öne çıkan kurumlar arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Türkiye Elektrik İletim A. Ş. (TEİAŞ) gibi kuruluşlar yer alır.

Üye Girişi
× Destek Talebi