Fiber Optik Kablo Nedir?

Fiber optik kablo, orta kısmında koruyucular bulunan ve katman halindeki camdan imal edilen kablodur. Elektriksel parazitlerin oluşmasında engelleyici rol oynayan ışığı ileten bu kablo çeşidi elektrik parazitlerinin fazla olduğu alanlar için idealdir. İnsan yaşamında sıklıkla tercih edilen fiber optik kablo; elektrik parazitleri, aydınlatma ve rutubete karşı oldukça kaliteli çözüm sağlar.

Çevresel koşulların ağır olduğu ortamlarda ağ kurulumunu desteklemek adına etkili olan fiber optik kabloların 3 temel kısmı vardır. Bu kısımlar kablonun daha yüksek performans sağlaması adına çok çok değerli çözümler sağlar. Aşağıda fiber optik kabloların kısımlarını inceleyerek çalışma prensibi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çekirdek

Fiber optik kabloların iç kısmı olarak da bilinen çekirdek, ince liflerden oluşmaktadır. Işık iletimini sağlayan bu ana parça silisyumdioksit adlı maddeden üretilmiştir. Çekirdeğin genellikle 50 ile 70 mikron kalınlığında olduğu bilinmektedir. Single Mode kablolarda bu düzey 9 mikrona kadar düşmektedir.

Cam Kılıf

Çekirdek adı verilen kısmın çevrelenmesini sağlayan cam kılıf dış etkilerden koruma sağlayan oldukça özel alternatiflerden bir tanesidir. Işık yansımasını önlerken hem Single Mode hem de Multi Mode için 125 mikron çapındadır.

Koruyucu Kılıf

Fiber optik kablolarda çekirdek ve cam kılıfı çevreleyen koruyucu kılıf dış etkenlerden kaynaklanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmayı amaçlar. Metalik kablolarda indüktans meydana gelmesi ile iletkenler arasında kayıplar yaşanır. Bant genişliğinin sınırlı olmasına yol açan bu durum fiber optik kablolarda söz konusu değildir. Özel yapısı ve koruyucuları sayesinde bu kablolarla en yüksek verimi almak mümkündür.

Fiber Optik Kablolar Nerelerde Kullanılmaktadır?

Kablo kullanımı insan yaşamının en önemli alternatiflerinden bir tanesi olurken fiber optik kabloların kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Veri iletiminin yanı sıra ses ve video aktarımı için de ideal olan bu kabloların kullanım alanlarını aşağıda kısaca listeledik!

  • CCTV Sistemleri,
  • Veri Aktarımı,
  • LAN & WAN,
  • Multimedya Uygulamaları,
  • Santral Bağlantıları,
  • Uzak Mesafedeki Cihaz Bağlantıları,
  • Reklam Panosu,
  • Tıbbi cihazlar,
  • Nükleer Enerji Santralleri,
  • Radyoaktif Işınların İletişimi Etkilediği Alanlar,
  • Elektrik Gürültüsünün Fazla Olduğu Yerler,
  • Yüksek Güvenlik Gerektiren Uygulamalar.

Bu alanlar fiber optik kablonun kullanıldığı başlıca yerler olup liste daha da uzatılabilir. Kablo seçimi yapmak isteyen kimselerin profesyonel destek alarak karar kılması çok daha sağlıklı olacaktır.

Fiber Optik Kabloların Türleri

Fiber optik kabloların kullanıldığı alan ve kullanım amaçlarına göre 2 farklı türü bulunmaktadır. Single yani Tekli ve Multi yani Çoklu kabloların özelliklerine göz atarak ideal tercihte bulunmak mümkündür.

Single Mode Kablolar

Fiber optik kablolar arasında bulunan Single Mode kablolar, veri transfer elemanları arasında en yüksek kapasiteye sahip alternatiflerdendir. Transferin tamamı tek bir hat üzerinden gerçekleştirilirken elde edilen sonuçlar oldukça dikkat çekicidir. Dünyada en çok kullanılan fiber kablolar arasında bulunan Single Mode kablolar ile siz de ideal sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Multi Mode Kablolar

Kısa mesafeli veri transferi amacıyla en sık tercih edilen seçeneklerden bir tanesidir. İnternet uygulamalarında bant genişliği sunarken lokal uygulamalar için de çeşitli standartlara olanak tanır. Endüstriyel optik ağ protokolleri ile kaliteli çözümler sunmayı başaran bu çözümleri siz de tercih ederek başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Fiber optik kabloların kullanımı konusunda çeşitlilik ve avantaj ön plana çıkarken sonlandırma konusunda farklı konektörler tercih edilmektedir. Bu alanda MTRJ, LC, FC ve ST gibi konektörler ön plana çıkar. Kurulum konusunda da avantaj sağlayan bu kabloları siz de kullanarak kaliteyi yakalama şansına ulaşabilirsiniz.

Fiber Optik Kablo Fiyatları

Kablo konusunda oldukça yüksek standartlar sunan fiber optik kabloların metre fiyatı diğer kablolarla kıyaslanmayacak ölçüde yüksektir. Veri aktarımı ve diğer pek çok alanda kullanılan bu kabloların yüksek maliyetler getirmesi nedeniyle israf edilmeden kullanılması şarttır. Aksi takdirde kaliteli bir sonuç elde etmek pek de mümkün olmaz.

Siz de verinin hızlı ve kaliteli bir şekilde aktarılmasını arzu ediyorsanız mutlaka fiber optik kablolardan yararlanmalısınız. Fiyat ve performans konusundaki soru işaretlerini ise profesyonellere danışmalısınız. Fiber optik kablonun ihtiyaç olmadığı alanlarda bu kabloları seçmek kaynak israfına neden olacağından bu tür bir kullanım önerilmez.

Üye Girişi
× Destek Talebi