Görüntü ve Ses Sistemleri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Görüntü ve ses sistemlerinin seçimi ortaya başarılı sonuçlar çıkması için büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda söz konusu sistemleri seçerken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

Ses Sistemleri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Çekiminiz için doğru ses ve video ekipmanını ararken en büyük belirleyici faktörlerden biri bütçeniz olacaktır. Ses video donanımı ve yazılımı söz konusu olduğunda çok fazla seçenek olduğundan, video ekipmanınızla çalışan eksiksiz bir kurulum elde etmelisiniz. Ancak bazen basit ama etkili bir kurulumla başlamak ve gerektiğinde yükseltme yapmak en iyisidir.

Mikrofonlar

Çekime bağlı olarak kablosuz, shotgun, stereo ve el tipi mikrofonlar dahil alabileceğiniz birçok mikrofon türü vardır. Bazı kameralarda, hem kameranızı hem de mikrofonunuzu tek bir ekipmanda toplamanıza olanak tanıyan iyi ve mükemmel kalitede ses kaydeden kamera üstü mikrofonlar bulunur.

Ayrı Kaydediciler

Ses seviyeleri üzerinde otomatik kazanç devrelerinin sağlayamadığı daha fazla kontrol istiyorsanız, ayrı bir ses kaydedici kullanmak isteyebilirsiniz. Bu kaydedici, herhangi bir sorun olmadan tutarlı kaliteyi koruyan ayrı bir ses giriş sistemi olarak işlev görebilir.

Rüzgar ve Yağmur Koruması

Dış mekanlarda kullanıldığında, mikrofonlar ve diğer ses kayıt cihazları rüzgara ve yağmura maruz kalabilir. Bu hem sesinizi bozabilir hem de ekipmanı hasara karşı savunmasız bırakabilir. Belirli koruyucu ekipman, bom mikrofonları ve diğer mikrofon türleri için ön camlar ve su geçirmez başlıklar içerebilir.

Sınırlayıcılar ve Sıkıştırıcılar

Bir stüdyo ayarında ses kaydediyorsanız kaydediciniz aracılığıyla daha eşit ses seviyeleri elde etmenize yardımcı olabilecek donanım sıkıştırıcıları ve sınırlayıcıları kullanmak isteyebilirsiniz.

Ses Düzenleme Özelliklerine Sahip Video Yazılımı

Bir video düzenleyiciye ek olarak ayrı ses düzenleme yazılımı kullanışlı olsa da her ikisi için de bütçeniz olmayabilir. Bunun yerine, ses düzenleme özellikleri içeren bir video düzenleme yazılımı bulmak en iyisi olabilir. VideoStudio, videonuzun sesinde ustalaşmanıza, seslendirme parçalarını kaydetmenize ve videolarınıza kolaylıkla ses efektleri ve müzik eklemenize olanak tanıyan güçlü bir video düzenleyicidir.

Restorasyon Yazılımı

Restorasyon yazılımı, ayrı bir yazılım veya mevcut uygulamalar için bir eklenti olarak mevcuttur. Bu yazılımı kullanarak, arka plan sesini, rüzgar sesini ve diğer dikkat dağıtıcı sesleri kaldırarak sesinizin genel kalitesini daha da iyileştirebilirsiniz.

Görüntü Sistemlerinin Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Çözünürlük

Çözünürlük, görüntüleme sisteminin yeniden üretebileceği nesne ayrıntısı miktarını gösterir. Görüntüde tespit etmeniz gereken en küçük özelliğin boyutunu gerçek dünya birimlerinde ölçerek görüntüleme sisteminizin gerekli çözünürlüğünü belirleyebilirsiniz.

Zıtlık

Çözünürlük ve kontrast, görüntü kalitesine katkıda bulunan yakından ilişkili faktörlerdir. Kontrast, incelenen nesne ile arka plan arasındaki yoğunluk değerlerindeki farklılıkları tanımlar. Görüntüleme sisteminiz, nesneleri arka plandan ayırt etmek için yeterli kontrasta sahip olmalıdır. Uygun aydınlatma teknikleri, sisteminizin kontrastını artırabilir.

Alan Derinliği

Bir merceğin alan derinliği, farklı yükseklikteki nesneleri veya kameradan çeşitli mesafelerde bulunan nesneleri odakta tutma yeteneğidir. Farklı yükseklikteki nesneleri incelemeniz gerekiyorsa, nesneler merceğe yaklaştıkça ve uzaklaştıkça ihtiyacınız olan görüntü kalitesini koruyabilecek bir mercek seçin. Lensin irisini kapatarak ve daha güçlü aydınlatma sağlayarak alan derinliğini artırabilirsiniz. Telesentrik lensler geniş bir alan derinliği ile çalışır. Telesentrik bir mercekle, mercekten farklı mesafelerdeki nesneleri görüntüleyebilirsiniz ve nesneler odakta kalır.

Perspektif

Perspektif hataları, kamera ekseni inceleme altındaki nesneye dik olmadığında meydana gelir. Bu nedenle görüntü sistemleri seçiminde perspektif büyük bir öneme sahiptir.

Çarpıtma

Doğrusal olmayan bozulma, kamera merceğindeki optik hatalardan kaynaklanan geometrik bir sapmadır. Tipik bir kamera merceği radyal bozulmaya neden olur. Bu, merceğin optik merkezinden uzakta olan noktaların, merkezden gerçekte olduğundan daha uzakta görünmesine neden olur. Bu nedenle tercih edilecek görüntü sistemlerinde çarpıtma unsuruna çok dikkat edilmelidir.

Üye Girişi
× Destek Talebi