IP Adresi Nedir?
IP adresi, bir cihazın internet veya yerel ağ üzerinde tanımlanmış olan benzersiz bir adrestir. IP açılımı ise Internet Protokolü demektir. İnternet ya da yerel ağ üzerinden gönderilen bilgilerin, verilerin formatını belirmek amacıyla kullanılan bir dizi kuralıdır.
Yani kısacası IP adresi, bir ağ üzerinde bulunan cihazlar arasında verilerin akışını sağlamak ve gönderilmesine yardımcı olmak için kullanılan tanımlayıcılardır. Konum bilgisini de içerir ve cihazların iletişim için erişebilir olmasını sağlarlar.
Zira internetin, bilgisayarlar ve yönlendiricileri ayırt etmek amacıyla bir yönteme ihtiyacı vardır. Burada da devreye IP adresleri girmektedir. Bu ihtiyacı gideren ve internetin çalışma şeklini düzenleyen önemli bir role sahiptir.
IP Ne Demek?
IP adresi, noktalar ile ayrılan bir sayı dizisidir. Dört sayıdan oluşan diziler şeklinde ifade edilmektedirler. Örnek verecek olursak; 192.158.1.38 şeklindedir. Dizideki her bir sayı 0 ile 255 arasında değişiklik göstermektedir. Yani IP adresleri 0.0.0.0 ve 255.255.255.255 aralığında olmaktadır.
IP adresleri rastgele verilmez. İnternet Tahsisli Numaralar Kurumu tarafından matematiksel olarak üretilir ve atanır. Zira günümüzde önemli bir yere sahip olan bu adreslerin her bir sayısı cihazın özelliklerini(üretim yeri, yılı vb.) yansıtır. Peki, IP adreslerinin çalışma mantığı nedir ve nasıl kullanılır?
IP Adresi Nasıl Kullanılır ve Çalışır?
IP adresi, herhangi bir cihazın istenen ve beklenen şekilde bağlanmadığını anlamak üzere bakmanız gereken önemli bir kimliktir. Yani cihazdaki ve yerel ağdaki bağlantı sorununu gidermek için IP adreslerinin nasıl çalıştığını anlamanızda fayda vardır.
IP adreslerini direkt olarak görmek mümkün değildir çünkü bu adresler arka planda çalışır. İşlemler ise şu şekilde gerçekleşir:
- Cihazlar internete dolaylı yollarla bağlanır. İlk öncelikle internete bağlı bir ağa bağlanır ve ardından bu ağ cihazına internet erişimi sağlar.
- Evdeki bu ağ genellikle internet servis sağlayıcısıdır (ISP). İş yerinde ise şirket ağıdır.
- IP adresi, ISP tarafından cihaza atanmaktadır.
- İnternet etkinliği ISP üzerinden geçer ve ISP de IP adresini kullanarak geri yönlendirme yapar.
- IP adresi değişiklik gösterebilir. Örneğin; modem veya yönlendiriciyi açıp kapatmak IP adresinin değişmesine sebep olabilmektedir.
IP adresi oldukça önemli bir işlevselliğe aittir. Aynı zamanda birden çok teknolojik ürünler ve teknik hizmetleriniz için biz Quicklyserv ile iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimizden teknik destek ve hizmet talebinde bulunabilir, kalıcı çözümler bulabilirsiniz.