MÜCAHİT OMAK

Electrical&Electronics Engineer
Data Center Energy Infrasturacture Solutions

mucahitomak@quicklyserv.com

SİSTEM ODASI KABİNETLERİNDE
ENERJİ YEDEKLİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Farklı marka ve güçlerde iki ayrı UPS var ise enerji yedekliliği nasıl yapılır?

Türkiye’de genelde sistem odaları tasarlanırken maalesef enerji yedekliliği yapılmamış olabiliyor. Eğer sizin de sisteminiz tek bir UPS den besleniyorsa sistem odanızın enerji yedekliliği maalesef bulunmamaktadır. Hali hazırda bulunan bir sistem odanız için sizde kabinetlerin enerji yedekliliğini yapmak istiyorsanız bilmeniz gereken belli başlı tasarımlar vardır. Bunu sahada uygulayabilmek için UPS(Kesintisiz Güç Kaynağı), ATS(Statik Trasfer Anahtarı,STS) ve PDU kavramlarını iyi bilmek gerekiyor. Burada amacımız Sistem kabinetleri için enerji yedekliliği tasarımlarını anlatmak olduğu için detaylı öğrenmek isterseniz websitemizdeki QBlog yazılarını inceleyebilirsiniz. Enerji yedekliliği yapabilmemiz için mevcut kabinetteki aktif cihazların özelliklerine göre enerji yedekliliği tasarımı değişmektedir. Daha iyi anlaşılması için üç tasarım şeklinde sizlere aktarmak istiyorum.

Q1 Design

(Eğer mevcut Sunucu ve Switchler Çift güç beslemeli ise bu tasarımı seçiniz). Q1 tasarımı mevcut kabinetinizde bulunan sunucu ve switch lerin çift güç beslemesi olması gerekmektedir. Q1 tasarımındaki amaç UPS A ve UPS B ile aynı anda sunucu ve switchleri besleyerek herhangi bir UPS çalışmasında sıkıntı olursa diğer UPS ile sistemin devamlılığını sağlamaktır. Burada UPS A ve UPS B farklı güçlerde ve markalarda olabilir. Çift güç beslemeleri olan cihazlar için ATS-STS(Starik Transfer Switch) kullanılmasına ihtiyaç yoktur. Server ve Switch üzerinden iki ayrı UPS ile beslemesini sağlamış olacaksınız.

Kullanılan Ürünler;

2 adet PDU 1 Adet UPS (UPS A)

1 Adet UPS (UPS B) 

Q2 Design

Sistem odalarında kabinetin enerji yedeklemesi yapılırken ürünleri ne kadar az kullanırsanız o kadar uygun bir bütçe oluşturmuş olursunuz. Kabinet içinde aktif cihaz sayısı çok fazla değil ise ATS üzerindeki çıkışları dahil ederek sadece 1 adet PDU kullanarak sistem enerji yedekliliğini sağlayabiliriz. Kullanılan Ürünler; 1 adet ATS (Statik Transfer Switch) 1 adet PDU 1 Adet UPS (UPS A) 1 Adet UPS (UPS B)

Q3 Design

(Genelde en çok kenar kabinetlerinde kullandığımız tasarımdır.) Q3 tasarımı katlarda yada fabrika gibi üretim alanlarında kullanılan tasarımdır. UPS B genelde Sistem odasından gelen güç kaynağıdır, UPS A ise kenar kabineti içerisinde bulunan güç kaynağıdır. Sadece ATS kullanılarak yedekli güç sistemi sağlanmış olacaktır. PDU kullanmamamızın sebebi kenar kabinetlerinde çok fazla aktif cihaz olmadığı için ATS üzerindeki çıkışlardan doğrudan besleme yapılmaktadır, genelde de sayı az olduğu için bu tasarım tercih edilmektedir. Kullanılan Ürünler; 1 adet ATS (Statik Transfer Switch) 1 Adet UPS (UPS A) 1 Adet UPS (UPS B) Sistem odasındaki mevcut kabinetleriniz için profeyonel destek almak yada elinizdeki mevcut ürünlerin uygun olup olmadığını öğrenmek için bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi