Bilişim Mühendisliği Nedir? Ne İş Yaparlar?

Bir diğer adı bilgi teknolojileri olarak da öne çıkar bilişim teknolojileri, bilgisayar tabanlı sistemlerin kullanılarak bilginin toplanması, işlenmesi ve yönetilmesi gibi süreçleri kapsayan bir iş kolu olarak öne çıkar. Sık sık bilgisayar mühendisliği ile karıştırılan bilişim sistemleri mühendisliği bölümü daha çok bilgisayar tabanlı teknolojiler kullanılarak sistem geliştirme süreçlerine odaklanır. Ülkemizde yeni yeni yükselişe geçen bir bölüm olan bilişim sistemleri mühendisliği bölüm puanları ise diğer mühendislik bölümlerine göre daha düşük bir skalada yer almaktadır. Bununla bağlantılı olarak bilişim sistemleri mühendisliği bölümü, özellikle bilgisayar teknolojileri ve yazılım alanında ilerlemek isteyen öğrenciler için oldukça ideal bir kariyer rotası çizmektedir. Peki bilişim sistemleri mühendisleri ne iş yaparlar? Bilişim sistemi mühendisliği bölümü dersleri nelerdir? Yazı genelinde bu bölümü okumak isteyen öğrencilerin en sık sordukları sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Bilişim Sistemleri Mühendisleri Ne İş Yapar?

Bilişim sistemleri mühendisliği, bilgisayar tabanlı teknolojilerin kullanılarak network araçlarının geliştirilmesi, sistem işlerliği için gerekli yazılımsal ve donanımsal entegrasyonların yapılması gibi sorumlulukları üstlenir. Bilişim sistemleri mühendislerinin genel olarak teknoloji odaklı işlerde görev ve sorumluluklar üstlenirler. Firmaların IT departmanlarında uzman, tekniker ya da yönetici pozisyonlarında çalışabilirler. Bilgi işlem teknolojilerinin uyarlanması gerekli sistem donanımlarının temin edilmesi ve kurulumların yapılması gibi teknik sorumluluklar da söz konusudur. Bu bağlamda bilişim sistemi mühendislerinin parçası oldukları kurumlarda dijital dönüşüme yön verecek şahıslar olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Tüm bunların yanı sıra bilişim sistemleri mühendisleri çalıştıkları kurumdaki departmanların otomasyon ve yazılım adaptasyon süreçlerini de yönetmekle yükümlüdürler. Örneğin muhasebe departmanının ihtiyaç duyduğu yazılımların satın alınması, satın alımdan sonra gerekli kurulumların yapılarak eğitimlerin verilmesi gibi sorumluluklara da sahiptirler. Aynı şekilde bilişim sistemi mühendisleri; çalıştıkları firmaya veri tabanı ya da network sistemi kurma ya da bu sistemi firmanın sahip olduğu aygıtlar ile entegre etme gibi sorumluluklara da sahiptir.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Dersleri

Bilişim sistemi mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin en sık sorduğu sorulardan biri de bu bölümün ders programı ile ilgilidir. Bilişim sistemleri mühendisliği dersleri diğer tüm mühendislik bölümlerinde olduğu gibi sayısal ve fen bilimleri odaklı derslerden meydana gelir. Bilişim sistemleri mühendisliği öğrencileri, ilk yıllarında fizik, temel matematik ve istatistik gibi kavramsal dersleri görürler. Sonraki dönemlerde uygulama odaklı meslek dersleri gelir. Özellikle bilgisayar programlama, nesne tabanlı programlama, ayrık hesaplamalı yapılar gibi bilişim odaklı dersler alırlar. Bunun yanı sıra program boyunca bilgisayar insan etkileşimi gibi sosyal temalı dersler de söz konusudur.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Okumak İsteyen Öğrencilerde Olması Gereken Özellikler

Bilişim sistemleri mühendisliği okumak isteyen öğrencilerde her şeyden önce analitik düşünce yapısının gelişmiş olması beklenir. Teknoloji odaklı bir iş yapacakları için yenilikçi inovasyonları yakından takip etmeleri gereken bilişim teknolojileri öğrencileri, yeniliklere hızlı uyum sağlama özelliğine sahip olmalıdırlar. Bunun haricinde sosyal becerilerinin gelişmiş olması, ekip çalışmalarına yatkın olmaları ve derin araştırma gibi kabiliyetler de bu bölümü okumak isteyen öğrenciler için oldukça önemlidir.

Benzer QBlog Yazıları

Üye Girişi
× Destek Talebi