ISO 27001 Standartları Nelerdir?

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standartları pek çok kişinin ilgisini çeken konular arasında yer almaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgi, çok daha kolay bir şekilde ulaşılabilir hale gelmiştir. Bu da firmaların kendi bilgilerini ve müşterilerinin bilgilerini güvence altına almasını gerekli hale getirmiştir. Bu doğrultuda firmalar ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı hizmeti alarak ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine sahip olabilmektedir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi ile de hem kendi bilgilerini hem de müşterilerinin bilgilerini güvenli bir şekilde saklayabilmektedir.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?

ISO belgeleri, firmaların için büyük bir önem arz eden belgelerdir. Bu doğrultuda firmalar, çeşitli ISO belgelerine sahip olarak çok daha başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Söz konusu ISO belgeleri arasında ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi de yer almaktadır. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, adından da anlaşıldığı gibi firmaların bilgi güvenliği ile ilgili bir belge ve yönetim sistemidir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile firmalar, kendilerinin ve müşterilerinin bilgilerini güvende tutabilir ve bilgileri istedikleri şekilde yönetebilirler. Bunun yanı sıra ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile firmalar; finansal verilerini, hassas müşteri bilgilerini, fikri mülkiyetlerini koruma altına alabilirler. Bu doğrultuda ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin müşterilerin ve firmaların gerekli güvenlik önlemlerini yerine getiren bir sistem olduğunu ifade edebilmek mümkündür.

Firmaların ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine sahip olabilmesi için bazı standartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Bu standartları firmaların barındırmaması durumunda ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi için yapılan başvuru reddedilmektedir. Bu standartlar ise ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı ile sağlanabilmektedir. Peki, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı firmalara neler katmaktadır?

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Faydaları

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nin firmalara sunduğu faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahip olmak isteyen firmaların kolayca bu belgeye sahip olabilmesini sağlamaktadır.
  • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı ile firmalar bilgi güvenliği ile ilgili açıklarını fark ederek bu açıklıkları kapatmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştirirler.
  • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı, firmaların bilgi güvenliği konusunda çok daha profesyonel bir yol izlemesini sağlamaktadır.

ISO 27001 Standartları

ISO 27001 standartları, sürekli değişkenlik gösteren ve büyüyen ISO /IEC ISMS standartları ailesinin bir parçası olarak bilinmektedir. ISO 27001 standartları serisi son derece kapsamlı standartlara sahiptir. Söz konusu standartlar pek çok teknik konudaki gibi karmaşık bir terminoloji ağına sahiptir. Bu kapsamda söz konusu standartların Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün ve Uluslararası Elektronik Komisyonu’nun ortaklığı ile meydana gelmiştir. Söz konusu belgenin standartları aşağıdaki gibidir.

Güvenlik Politikası

Kuruluşların üst yönetimi bilgi güvenliği gibi konularda izlenecek olan politikaları belirlemiş ve açıklamış olmalıdır.

Bilgilerin Sınıflandırılması

Bilgi varlıklarının envanterinin çıkarılmış olması gerekmektedir. Bu kapsamda önem dereceleri de belirlenmelidir.

Personel Güvenliğinin Sağlanması

Personel güvenliği kapsamında çalışanların hata yapması önlenmektedir. Bilginin amacının dışında kullanılabilmesinin önüne geçilmektedir.

Fiziksel Güvenliğin Sağlanması

Bilgi kaynaklarına yapılacak olan saldırılar kapsamında bilgilerin bozulması ya da değiştirilmesi gibi riskler en aza indirilmektedir.

Operasyonel Güvenliğin Sağlanması

Bilgisayar sistemlerinin yeterli ve güvenilir seviyede olması sağlanmaktadır.

Bilgiye Erişim Kontrolü

Bilgiye yalnızca yetkisi olan kişilerin erişebilmesi mümkündür.

Olay Sırasında Müdahale Sağlanması

Güvenlik ihlallerinin var oluş biçimine göre zamanında ve hızlı müdahale edilmesi mümkündür.

Benzer QBlog Yazıları

Üye Girişi
× Destek Talebi