Üniversite ve Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Üniversite ve meslek seçimi bireylerin geri kalan yaşamlarında en çok dikkat ettikleri konulardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de bireylerin seçim yaparken çok titiz davrandıklarından söz etmek mümkün. Siz de bir seçim arifesindeyseniz üniversite ve meslek konusunda aceleci davranmamalısınız. Aşağıda detaylarıyla sıraladığımız faktörleri inceleyerek üniversite ve meslek seçiminde kusursuz bir karar vermelisiniz.

Üniversite, öğrencilerin geri kalan yaşamlarına yön verecek olan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu nedenle de üniversite seçimi yaparken titizliği elden bırakmamak oldukça değerlidir. Siz de bu konuda en özel alternatifleri yakalamak adına aşağıda sıralanan faktörlere bir göz atmalısınız!

Yabancı Dil Seviyesi ve Eğitimi

Yabancı dil, günümüz insanı için bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Hangi mesleği yapacağınızdan bağımsız bir şekilde yabancı dil bilmeniz önemlidir. Mesleğinizle alakalı gelişmeleri takip edeceğiniz ve daha kapsamlı bir sahada çalışmanız adına dil öğrenmeniz şart. Üniversitede akademik seviyede dil eğitimi veren kurumları seçmek de bu amacı gerçekleştirmek adına oldukça değerlidir. Böylelikle dil öğrenmek için kurslara tonlarca para ödemek zorunda kalmazsınız.

Mesleki ve Akademik Başarılar

Üniversite tercihi yaparken ‘Ne gelirse giderim’ mantığından sıyrılmak gerekir. Çünkü üniversiteyi daha başarılı ve kaliteli bir yaşam için okuyacaksınız. Bu nedenle de seçeceğiniz eğitim kurumunun gerek mesleki gerekse de akademik anlamda tatmin edici başarılarının olması şart. Böylelikle mesleğinize hazırlanırken en iyi imkanlardan faydalanabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim İmkanları

Türkiye’de pek çok eğitim kurumu Erasmus gibi programlarla öğrencilerin yurtdışında eğitim görmesini destekler. Siz de bu kapsamda seçeceğiniz eğitim kurumunun size neler sunduğunu dikkate almalısınız. Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde eğitim almanızı sağlayacak eğitim kurumlarını seçmeniz oldukça önemli olacaktır.

Fiziksel İmkanlar

Üniversitenin sadece eğitim anlamına gelmediğini de ifade etmek gerekir. Sosyalleşmek ve yeni bakış açıları kazanmak da üniversitenin size katacaklarındandır. Bu nedenle de sosyal ve fiziksel imkanları değerlendirdikten sonra en doğru seçimi yapabilirsiniz.

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek, bireylerin hayatın sorumluluğunu devraldığı önemli seçimlerden bir tanesidir. Bireyler hem geçimlerini sağlamak hem de hayatlarını devam ettirebilmek için meslek seçimini en iyi şekilde gerçekleştirmelidir. Bireylerin mutsuz olacakları bir mesleği icra etmeleri hayatlarının geri kalanında büyük sıkıntı ve problemler yaşamasına neden olmaktadır. Peki, meslek seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Şimdi, gelin hep birlikte tüm detayları inceleyelim.

İlgi Alanlarınızı ve Becerilerinizi Tanımlayın

Bir iş sadece teknik becerilerinizle ilgili değildir. Uygun olup olmadığınızı, belirli güçlü yönlere, tercihlere ve belirli bir sosyal yeterliliğe sahip olup olmadığınız da belirler. Örneğin, metin yazmaktan hoşlanmıyorsanız, muhtemelen bir gazeteci olarak başarı elde edemezsiniz. Kendinizi yansıtmak için kendinize şu soruları sorun: 

  • Okulda hangi dersler sizin için kolay? 
  • İlk başarılarınızı, örneğin iyi notlarla hangi alanlarda gösterebilirsiniz? 
  • Hangi hobiyi yapmaktan hoşlanıyorsunuz ve özellikle iyi misiniz? 
  • Bu bilgiyi hangi alanda uygulayabilirsiniz? 
  • Arkadaşlarınız ve aileniz sizi hangi niteliklerinizden dolayı övüyor?
  • Hangi durumlarda kötü bir ruh halindesiniz?
  • Gelecekteki bir iş için bundan hangi gereksinimler çıkarılabilir?

Cevaplar için zaman ayırın ve açık ve dürüst olun. Yalnızca soruları doğru cevaplarsanız ve kendinizi derinlemesine dinlerseniz, bu öz-yansıtma, bir kariyer seçerken size gerçekten yardımcı olacaktır.

Genel Koşulları Göz Önünde Bulundurun

Vardiyalı çalışma, fazla mesai veya ev ofis gibi her işin farklı çerçeve koşulları vardır. Çalışma ortamını ve çalışmayı hayal edebileceğiniz koşulları düşünün. 

Örneğin, bir meslek seçerken kendinize şu soruları sorun:

  • Hafta sonları ve resmî tatillerde de çalışır mısınız?
  • Bir ofiste mi yoksa temiz havada mı çalışmayı tercih edersiniz? 
  • Meslektaşlarınızla mı çalışmayı tercih edersiniz yoksa ev ofisinde yalnız çalışmayı mı tercih edersiniz? 
  • Doğrudan müşteri temasında çalışmak ister misiniz? 
  • Çok fazla mesai potansiyeli olan bir iş yapmayı hayal edebiliyor musunuz (örneğin doktor veya yatırım bankacısı)?
  • Kazanç beklentiniz nedir? Kişisel yaşam standardınız ne kadar yüksek olmalı?

Deneyim Kazanın

Öğrencilerin karar vermelerini kolaylaştırmak için okulda geçirdikleri zaman, seçtikleri mesleği bulmak için birçok fırsat sunar. Bu sayede okul stajları ve yaz işleriyle farklı meslekler hakkında ilk izlenim edinebilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi