blog_ana_resim

Veri Merkezi ve Tier Standartları

Veri merkezi ve tier standartları, veri merkezi seçimlerinizin doğru ve kaliteli olması açısından oldukça önemli bir aşamadır. Ayrıca web barındırma konusu da sunucu seçimi kadar önemli olmaktadır.

Yanlış bir konumda olan doğru sunucu, kötü performans anlamına gelir. Bu kararı iyileştirecek sistemler neyse ki bulunmaktadır. Mesela birkaç yerel farklılığın veya bağımsız güvenlik önlemi dışında bütün veri merkezlerinin aynı olması gerektiği aklınıza gelebilir. Ancak bu yanlış bir karar olacaktır.

İşletmeleriniz için doğru kararları vermek ve doğru veri merkezini seçmeniz ilk önceliktir. Bu öncelikte “tier” kavramını anlamaktan geçiyor. Tier kavramını anladığınızda seçimlerinizi çok kolay bir şekilde yapabileceksiniz.

Peki, Tier standartları nedir?

Tier standardı; yedek bileşenlere, soğutmaya ve daha pek çok özelliğe odaklanarak her türden veri merkezi operatörünün gereksinimlerini farklılaştırmanın bir yoludur. Global Data Center Authority’nin “Uptime Institute” tescilli “Tier Standard System” kavramından sorumludur. Çalışma süresi de web barındırmayla ilgili en kritik ölçüdür. Fakat tek ölçüm değildir.

Veri Merkezi Tier Standartları Neler?

Veri merkezleri tamamen bir sınıflandırma seviyesine sahiptir. Bir tasarım sertifikasını temsil etmektedir. Aynı zamanda da tier, hizmet düzeyi anlamına da gelmektedir. Veri merkezlerinin 4 adet tier standardı vardır. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Tier 1 veri merkezi; yılda 28,8 saatten fazla kesinti olmaz. Sıfır yedeklilik söz konusudur.
  • Tier 2 veri merkezi; yılda 22 saatten fazla kesinti olmaz. Kısmi soğutma ve çoklu güç yedeklemeleri vardır.
  • Tier 3 veri merkezi; elektrik kesintilerine karşı 72 saat koruma sunar. Yılda 1,6 saatten fazla kesinti olmaz.
  • Tier 4 veri merkezi; sıfır başarısızlık noktası vardır 96 saatlik elektrik kesintisi koruması sunar.

Tier standartları; güç için yedek elektrik yolu, çalışma süresi garantisi, soğutma kapasitesi ve eşzamanlı bakım kolaylığını içermektedir. Peki, tier standartlarının veri merkezi standartlarına göre kullanılabilirliği nasıldır?

Veri merkezi standartları, kullanılabilirlik düzeyleri ve donanımdan alınan verileri içerir. Bu standartlar şöyledir;

  • Tier 1- %99,671 garanti kullanılabilirlik,
  • Tier 2- %99,741 garanti kullanılabilirlik,
  • Tier 3- %99,982 garanti kullanılabilirlik,
  • Tier 4- %99,995 garanti kullanılabilirlik.

Quicklyserv Kalite Garantisi

Quicklyserv olarak ihtiyacınız olabilecek birçok teknolojik hizmet ve bakım desteği sunmaktayız. Çözüm önerilerimiz ile teknolojik problemlerinize kalıcı çözümler buluyoruz. Yapmanız gereken tek şey ise alanında uzman ekibimizle iletişime geçmektedir. 7-24 Online olarak hizmetinizdeyiz. İstediğiniz zaman teknik destek talebinde bulunabilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi