BIOS Nedir?

BIOS terimi: “Basic Input / Output System” yani (Temel Giriş/ Çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşimiyle meydana gelmiştir.

BIOS, bilgisayar ilk açıldığı andan itibaren çalışmaya başlayan küçük bir yazılım türüdür. BIOS yazılımı, ana karat üzerinde sabit olarak bulunan ROM (Read Only Memory- Sadece Okunabilir Bellek) adını verdiğimiz bir chip (yonga) içindedir. Ve bu yazılım sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. Sistemin kapatılması ya da formatlanması durumunda BIOS silinmez. Bunun nedeni de, BIOS’un diskte değil, ana kart üzerine monte edilmiş, salt okunabilir bir bellek olan ROM yongasında kayıtlı olmasıdır.

Günümüzde ise ana kartların çoğu kullanıcılar tarafından kolaylıkla güncellenebilen Flash BIOS ya da EEPROM adlı ROM bellek kullanmaktadır. Peki, BIOS ne işe yarar?

BIOS Ne İşe Yarar?

BIOS, sistem için oldukça önemli olan bir parçadır. Bilgisayarı ilk açtığımızda da çalıştırılan ilk programdır. İlk olarak bilgisayarın donanımını tarar ve test eder.

Bu işlem Power On Self Test (ilk açılışta kendini sınama) veya POST olarak adlandırılır. Bu test sırasında BIOS, herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman bunu kullanıcıya yazılı veya sesli hata mesajı olarak bildirir. Daha sonra BIOS, işletim sistemini yükler.

POST; güç kaynağının normal işlevlerini, ana kartı, işlemciyi, giriş/çıkış denetleyicilerini, belleği, klavyeyi ve video bileşenlerini kontrol eden birçok test çalıştırır. Bilgisayarlar POST aşamasını tamamlarsa kısa tek bir bip ya da iki kısa bip sesi çıkarır (BIOS üreticisine bağlı olarak ses sayısı değişebilir).

BIOS’ta Yapılabilecek Ayarlar Neler? 

BIOS’ta Yapılabilecek Ayarlar Neler?

Bu ayarları aşağıdaki gibi sınıflandırmak mümkündür.

  1. Ana kart tarafından desteklenen özellikleri kapatmak/açmak ve bu özelliklerin değerlerini değiştirmek/gözlemlemek.
  2. Ana kartın üzerine takılı olan donanımların çakışmaması ve düzgün çalışması için gereken parametreleri ve adresleri tayin etmek.
  3. Ana kartın sistem açılışında (BOOT) ilk olarak kullanacağı aygıtı (CD ROM, Floppy, Hard disk) BIOS belirler.

Dipnot: BOOT, başlatma demektir. Bilgisayarın, açıldığında bir dizi sıradan kontrolleri yapıp bilgisayarın açılabilmesi için gerekli olan sistem dosyalarını yükleyerek işletim sistemini devreye sokma işlemidir.

Quicklyserv ile Teknolojinin Güncelliğini Takip Edin!

Quicklyserv olarak hizmet vermeye ve teknolojik birden çok sistem problemlerine kalıcı çözümler bulmaya devam etmekteyiz.

Aklınıza takılan sorulara yanıt bulmak istediğinizde Online mağazamız üzerinden içeriklerimize kolaylıkla erişebilirsiniz. Ayrıca hizmet destek talebinizi de dilediğiniz zaman oluşturabilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi