Access Point Nedir? Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Wi-Fi teknolojisi son yıllarda büyük ölçüde gelişim göstermiştir. Ancak özellikle işletmeler söz konusu olduğunda herkese uyan tek bir Wi-Fi bğalantısı bulunmamaktadır. Yoğun trafiğe sahip büyük ofis alanları tipik olarak Wi-Fi erişim noktalarını kullanırken sınırlı kullanıcıya sahip küçük ofislerde Wi-Fi yönlendiricileri ve menzil genişleticilere sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Erişim Noktası Nedir?

Bir erişim noktası genellikle bir ofis veya büyük bir binada, kablosuz yerel alan ağı veya WLAN yaratan bir cihazdır. Bir erişim noktası, bir Ethernet kablosu aracılığıyla kablolu bir yönlendiriciye, anahtara veya hub’a bağlanır ve belirlenmiş bir alana bir Wi-Fi sinyali yansıtır. Örneğin, şirketinizin resepsiyon alanında Wi-Fi erişimini etkinleştirmek istiyorsanız ancak menzil içinde bir yönlendiriciniz yoksa resepsiyonun yanına bir erişim noktası kurabilir ve tavandan sunucu odasına bir Ethernet kablosu bağlayabilirsiniz.

İşletmeler Neden Access Point Tercih Etmektedir?

Genişleticiler, ev Wi-Fi ağları için harika olsa da modern işletmeler için verimli değildir. Bunun nedeni ise aynı anda yalnızca sınırlı sayıda ve genellikle 20’den fazla olmayan cihazı destekleyebilmeleridir. Genişleticiler bir Wi-Fi yönlendiricinin kapsamını artırırken mevcut bant genişliğini artırmaz. Aynı anda bağladığınız cihaz sayısına bağlı olarak, bir menzil genişletici bağlantınızı zayıflatabilir. Erişim noktaları ise, her biri 60’tan fazla eşzamanlı bağlantıyı işleyebilir. Kullanıcılar ofis genelinde erişim noktaları kurarak ağ kesintileri yaşamadan odadan odaya özgürce dolaşabilirler. Binanın içinde hareket ederken, cihazları bağlantıyı kesmeden bir erişim noktasından diğerine sorunsuz bir şekilde geçer. Ağlar arasında geçiş yaptıklarının farkına bile varmazlar.

Kablosuz Erişim Noktalarını Kullanmanın Avantajları

Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletlerle bağlanan hem çalışanlarınız hem de misafirleriniz olduğunda, kablosuz bir ağdaki 20 cihaz hızla toplanır. Her biri 60 eşzamanlı bağlantıda, erişim noktaları size ağınızda desteklenen cihaz sayısını ölçeklendirme özgürlüğü verir.

İş sınıfı erişim noktaları, Ethernet kablosu çalıştırabileceğiniz her yere kurulabilir. Daha yeni modeller ayrıca Power over Ethernet Plus veya PoE+ (bir Ethernet ve güç kablosu kombinasyonu) ile uyumludur. Bu nedenle ayrı bir güç hattı çalıştırmaya veya erişim noktasının yanına bir priz takmaya gerek yoktur.

Ek standart özellikler arasında Captive Portal ve Erişim Kontrol Listesi (ACL) desteği bulunur. Böylece ağ güvenliğinden ödün vermeden konuk erişimini sınırlayabilir ve Wi-Fi ağınızdaki kullanıcıları kolayca yönetebilirsiniz.

Belirli erişim noktaları, BT yöneticisinin bir Wi-Fi ağını bir dizi ayrı erişim noktası yapılandırması yerine tek bir varlık olarak görüntüleyebileceği, dağıtabileceği, yapılandırabileceği ve güvenliğini sağlayabileceği tek bir nokta olan Kümeleme özelliğini içerir.

Access Point Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?

Access point satın alırken en önemli kavramları 300-600 Mbps gibi kavramlardır. Söz konusu kavramlar büyük öneme sahip olup özellikle acces pointlerin veri hızının elde edilmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda servis sağlayıcılarının sunduğu hız neyse o kadar kullanıma sahip olunur. Ülkemizde genellik 8, 16, 24, 35 ya da 50 Mbps değerinde bulunan paketlere sahip olunduğunu ifade edebiliriz.

Access point satın alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında GHz, dBi, IEEE özellikler yer almaktadır. Bu özellikler genel olarak kaç mesafede ve ne kadar alanda etkili olabileceği ile ilgilidir.

Üye Girişi
× Destek Talebi