Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Ne İş Yaparlar?
Bilgisayar Mühendisleri Ne iş Yapıyor?
Bilgisayar mühendisleri ne iş yapar sorusuna kapsamlı bir yanıt vermek için öncelikli olarak yazılım, donanım ve network terimlerini anlamak gerekir. Bir bilgisayar mühendisinin yaptığı işin özünü oluşturan bu terimlerin hepsi birbiriyle bağlantılı ve birini bütünleyen anlamlar içerir. Donanım, terim olarak bilgisayarın çalışabilmesi adına gerekli olan fiziki parçaları ifade eder. Yazılım ise daha çok bu parçaların uyum içerisinde çalışabilmesi için gerekli olan program ve kodlama konfigürasyonları ile ilgilidir. Network ise birden fazla bilgisayarın ya da donanımın birbirleriyle etkileşim kurduğu ortam anlamına gelir. Üniversite öğreniminde bilgisayar mühendisliği bölümünü tamamlayan kişi, bu kavramlara odaklanan bir iş akışına sahiptir.
Bilgisayar mühendisi donanım tarafında çalışıyorsa donanımların performansının test edilerek sisteme fayda edilecek şekilde konfigüre edilmesi gibi süreçleri üstlenir. Bilgisayarın en önemli parçalarından biri olan anakartların, yeniden yapılandırılması gibi işleri üstlenerek bilgisayarın ya da sistem performansının iyileştirilmesine yönelik uygulamaları gerçekleştirir. Tüm bunların yanı sıra yazılım tarafında çalışan bilgisayar mühendisleri ise gerekli olan bilgisayar programları ve uygulamalarının geliştirilmesi süreçlerinde yer alırlar. Network tarafı ise daha çok ağ sistemleri ile alakalıdır. Network tarafında çalışan bilgisayar mühendisleri, ağ fonksiyonlarının kurulumlarının gerçekleştirilmesi, ağı kontrol edecek arayüz ve araçların tasarlanması gibi sorumlulukları üstlenirler.
Bilgisayar Mühendisliği Ders Programı
4 yıllık bir lisans eğitimini kapsayan bilgisayar mühendisliği programı dersleri daha çok sayısal odaklıdır. Sayısal denklemler, fizik, diferansiyel gibi matematik derslerini içeren bilgisayar mühendisliği programında; devre ve donanım dersleri de öne çıkar. Bunlar arasında öğrencilerin program boyunca alacakları en önemli derslerden olan mantıksal devreler, bilgisayar organizasyonu ve mimarisi, ağ ve veri haberleşme sistemleri gibi dersler mühendislik derslerinin özünü oluşturur. Bunun yanı sıra yazılım odaklı dersler arasında da programlama giriş, veri yapıları ve algoritmalar, işletim sistemleri gibi dersler mevcuttur. Son zamanların en önemli yazılım trendlerinden biri olan nesne odaklı programlama gibi popüler konular da bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin sorumlu olduğu dersler arasında yer alır.
Üniversitede Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Okumak İsteyenlerde Olması Gereken Özellikler
Üniversitede bilgisayar mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin çok yönlü, analitik düşünce açısından güçlü ve teknik anlamda bilgisayar bilgisine sahip yetkinlikte olmaları gerekmektedir. Özellikle matematik ve fen bilimleri derslerinin ağırlıklı olduğu bilgisayar mühendisliği bölümünde okumak isteyenlerin doğa bilimlerine yoğun ilgi duymaları beklenmektedir. Tüm bunların yanı sıra bu bölümde başarılı olmak isteyen öğrencilerin öğrenme becerilerinin ve odaklanma kabiliyetlerinin de yüksek olması gerekmektedir.