TCP/IP Katmanları Nedir?

Geçmişten günümüze taşınan ve aslında hiç eskimeyen kavramlardan biri TCP ve IP katmanları olmaktadır. Ve oldukça da önemli bir yere sahip olan protokollerdir. Bu nedenle öncesinde TCP/IP nedir sorusuna yanıt verdik. Ve sonrasında ise bu önemli katmanların neler olduğuna değindik. İşte detaylar…

TCP açılımı Transmission Control Protokol ve IP açılımı Internet Protocol olarak adlandırılmaktadır. Bu protokollerin birleştirilmesiyle oluşturulan internet üzerindeki iletişim metodu anlamına gelmektedir. Bu metot ise internete bağlanan tüm cihazların birbirleri ile haberleşmesini sağlar.

Bir ağa bağlanan bilgisayarlar da veriyi iletmek ve almak adına birbirleri arasında TCP/IP protokolünü kullanarak haberleşirler. Yani TCP/IP protokolü aslında bilgisayarlar arasında veri iletişimin kurallarını koyan bir iletişim protokol bütünüdür.

TCP Ne Demek?

TCP, bilgisayarlar arasında iletişim kurulmasına olanak tanıyan, küçük paketler halinde kayıpsız veri aktarımının gerçekleştirilmesini sağlayan bir protokoldür.

Ayrıca TCP protokolünün en büyük özelliği de kimlik doğrulaması yapması ve verileri karşı tarafa aktarırken veya veriyi alırken veri bütünlüğü sağlamasıdır.

IP Ne Demek?

IP, Türkçe karşılığı internet protokolünün kısaltmasıdır. Bilgisayarların birbirleri işe iletişiminde oldukça önemli olan ağ adresleme işlemini yapmakta kullanılan düzendir. İki bilgisayar arasındaki paketlerin yönlendirilmesini sağlar.

TCP/IP Katmanları Neler?

TCP ve IP birleşerek protokol oluşturmuşlardır. Bu sayede de bilgisayarlar arasında birden çok iletişim katmanı kullanılmıştır. Bu iletişim katmaları ise şu şekildedir:

4. katman – uygulama; bu katmanda farklı sunucular üzerinde yer alan süreç ve uygulamalar arasındaki iletişim sağlanmaktadır.

3. katman – taşıma; bir noktadan diğer noktaya veri akşının sağlanması amacıyla kullanılan katmandır.

2. katman – internet; yönlendirici (router) cihazlarıyla birbirlerine bağlanmış olan ağlar arasındaki veri akışının bir kaynaktan baka bir kaynağa iletilmesini sağlar.

1. katman – ağ; bu katmanda uç nokta ile ağ arasında yer alan bağlantı arabirimleri kullanılır. Bunlara ek olarak bir de OSI referans modeline göre belirlenmiş katmanlar vardır. Bu katmanlar ise şu şekildedir;

  • 7. Katman – uygulama
  • 6. Katman – sunum
  • 5. Katman – oturum
  • 4. Katman – taşıma
  • 3. Katman – ağ
  • 2. Katman – veri bağlantısı
  • 1. Katman – fiziksel bağlantı
Üye Girişi
× Destek Talebi