blog_ana_resim

Büyük Veri Nedir?

Teknolojinin, hayatımızın merkezinde yer almasıyla birlikte sosyal medya ve daha pek çok iletişim aracı vazgeçilmez bir hâl almaya devam ediyor. Dünyada milyonlarca insan; toplumsal, kültürel ve bireysel olarak ipuçları taşıyan verileri kapsayan paylaşımlar ile veri kullanımını artırmaktadır. Yani internetin geniş bir yelpazeye sahip olduğu düşünüldüğünde bu yelpazeye, havuza geçen verilerin hiçbiri kaybolmamaktadır.

Bu ve buna benzer tüm internet ve veri akışlarında büyük veri, diğer bir adıyla big data devreye girmektedir. Big data, aslında uzun yıllardan bu yana hayatımızda mevcut olarak bulunan önemli kavramlardan sadece bir tanesidir. Ancak son zamanlarda veri akışıyla birlikte büyük veri ihtiyacı da artmıştır.

Peki, big data tam anlamıyla ne demektir?

Büyük Veri (Big Data) Ne Demek?

Sosyal medya ve internet kullanım oranının artması ve yaygınlaşmasıyla beraber, bilgi kavramını da etkilediği söylenebilmektedir. Pek çok insan için bilgiyi daha hızlı ve kolay ulaşılabilir hale getiren internet, aynı zamanda da bazı bilgi kirliliklerini de ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle de internet birçok kullanıcı tarafından “bilgi çöplüğü” olarak da tanımlanmaktadır.

Bilgi kirliliği olarak anılan bu yelpaze içerisinde aslında milyonlarca veriyi barındıran bir kaynak olarak değerlendirilmektedir. Kullanıcıların bir akış üzerinden iletmesi ile bu havuza gönderdikleri veriler işlenir ve mantıksal bir çerçeve olarak değerlendirilir. Bazı yazılım ve şirketler tarafından da bir araya getirilir.

Ortaya çıkan anlamlı veriler bütünü, büyük veri kavramını oluşturmaktadır. Peki, büyük veri bileşenleri nelerdir?

Büyük Veri Bileşenleri

Büyük veri, toplam da temel bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler ise şu şekildedir:

  • Hız (Velocity): Teknolojinin sürekli gelişmesiyle beraber artan veri miktarı, yapılacak tüm işlem sayılarının ve çeşitliliklerinin aynı şekilde artmasına neden olmaktadır.
  • Doğrulama (Verification): Verinin güvenliği ve doğruluğu oldukça önemlidir. Zira elde edilen verilerin kimler tarafından ne şekilde görüleceği vb. gibi konular üzerinde dikkatle çalışma gerekliliğini doğuran bileşen de doğrulama olmaktadır.
  • Değer (Value): Büyük veri için en önemli bileşen değerdir. Elde edilen ve işlenen veriler önemli bir boyuttur. Bu nedenle de büyük veri analizlerinin doğru şekilde yapılması ön şarttır.
  • Çeşitlilik (Variety): Üretilen ve elde edilen verilerin formatları daima farklıdır. Kısacası telefon, tablet veya bilgisayarlardan gelen veriler birbirinden farklı olmaktadır.
  • Hacim (Volume): elde edilen verilerin doğru bir şekilde depolanması önemlidir. Bunun için gerekli veri depolama hacmi sağlanmaktadır.

Günümüzde ön plana çıkan teknolojik gelişmeler ile birlikte önemini yitirmeyen büyük veri ile ilgili tüm hizmetler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Quicklyserv olarak sizlere teknolojik altyapı sunmakta ve diğer tüm hizmetlerimizden yararlanma şansını vermekteyiz. Dilediğiniz zaman alanında uzman ekiplerimizle iletişime geçebilir, hizmet talebinde bulunabilirsiniz.

Benzer QBlog Yazıları

Üye Girişi
× Destek Talebi