Yapısal Kablolama Nedir? Yapısal Kablolama Neden Önemlidir?

Yapısal kablolama, teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak yaşamımıza giren cihazların işlevselliğini desteklemek adına tercih edilmektedir. Ev, iş yeri ve kurumsal binalarda bilgisayarlar ve diğer birimleri birbirine bağlamak adına tercih edilen bir çözümdür. Burada hedef hem elektrik ihtiyacını gidermek hem de bağlantılarla alakalı çözüm üretmektir.

Kablolama çözümleri kapsamında data, UPS, güvenlik ve telefon sistemlerine yönelik kablo alt yapısının tesis edilmesi hedeflenmektedir. Bahsedilen bütün kabloların tek bir çatı altında toplanması neticesinde kaliteli ve esnek bir çalışma ortamı tesis edilmektedir. Kaliteli bir haberleşme alt yapısına sahip olmanın öncelikli şartı olan yapısal kablolamayla bütün ihtiyaçları gidermek mümkündür.

Yapısal Kablolamada Başarıyı Sağlayan Faktörler

Kablolama işlemlerinin gerçekleştirilmesinde belli başlı detaylara odaklanarak başarıyı sağlamak muhtemeldir. Özellikle de yapılandırma süreçlerinde bilinmesi gereken bu faktörleri sizler için sıraladık. İşte yapısal kablolamada kaliteyi getirecek en önemli 3 faktör!

Tasarım ve Projelendirme

Tasarım ve projelendirme süreçlerinde titiz çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Zira projesi sağlıklı bir şekilde inşa edilmemiş olan kablolama sistemlerinin sonuçları da arzu edileni vermez. Bu nedenle de tasarım ve projelendirme aşamasında fark yaratacak çözümlerden yarar sağlamak gerekir.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sürdürülecek olan bir çalışmanın neticesinde kablolama ile alakalı daha kaliteli sonuçlar ortaya çıkar. Projelendirme aşamalarındaki titizliğin maliyetleri de olumlu etkileyeceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle de çalışmaları yürütecek ekibin hassasiyetten ayrılmaması şarttır.

İşçilik Kalitesi

İşçilik her alanda olduğu gibi yapısal kablolama çözümlerinde çok önemlidir. Kaliteli bir malzemeye anlam katacak olan işçiliğin insan yaşamındaki yerini bilmeyen yoktur. Bu nedenle de kablolama işlemini yapacak ekibin daha önce bu alanda çalışmalar yapmış olmasına dikkat etmek gerekir. İşçiliğin kötü olması ve kablolamada yaşanabilecek olan problemler performansı doğrudan etkiler. Bu nedenle de ortaya konan alt yapı beklentilere cevap veremeyecek seviyede olur.

Test – Etiketleme – Dokümantasyon

Kablolama çözümlerinde bütün kabloların değerlendirilmesi sonrasında herhangi bir sorun olup olmadığı üzerinde durulmaktadır. Test aşaması biten kabloların sorunsuz olduğu anlaşıldığında ise etiketleme süreçleri başlar. Etiketleme aşamalarında kabloların ve ilgili bağlantıların yanlış numaralandırılmaması gerekir. Aksi takdirde çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalınması mümkündür.

Dokümantasyon süreci test ve etiketleme neticesinde ortaya çıkan sonuçların kayıt altına alınmasıdır. Bu aşamanın en önemli yanı olası arızalarda kablolar arasında kaybolmak yerine doğrudan sorunlu olanı bulmayı sağlar. Bu noktada dokümantasyonu yapılmamış bir yapısal kablolama sürecinin ciddi sorunlara yol açacağı açıktır.

Yapısal Kablolama Türleri Nelerdir?

Veri kabloları olarak da bilinen data kablolar kullanılacakları alana göre seçilmektedir. UTP, STP ya da Fiber Optik gibi alternatifleri bulunan bu kablolarda amaç en iyi standardı yakalamaktır. Bu noktada yapısal kablolamanın belirli kategorilerde yapıldığından söz etmek gerekir. Veri aktarım hızı ve diğer performans öğelerini etkileyen kablo çeşitlerine daha yakından bir göz atalım! Cat5 kablolamada zaman zaman kullanılan bir çözümdür. 100 megabit hıza kadar performans sağlasa da eski bir çözüm olması nedeniyle çok yaygın değildir. Cat5e kablolama, Cat5 kablolamaya nazaran daha yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. 1000 megabit hızı desteklemesi ve yenilikçi bir çözüm olması bu kablo çözümlerini farklı kılar.

Kablolama konusunda en yaygın seçenek Cat6 kablolamadır. Yüksek performans sağlarken hızı 1 gigabit seviyesine ulaşan bu kabloların günümüzde gittikçe yaygınlaştığı bilinmektedir. Cat7 kablolama, Cat6 kablolamaya nazaran daha yüksek performans sağlasa da maliyet ve ihtiyaç değerlendirmesi nedeniyle her yerde kullanılmaz.

Fiber optik kablolamaya bakıldığında en hızlı ve kaliteli veri iletiminden söz etmek gerekir. Ancak fiber optik de sadece yüksek performansa ihtiyaç duyulan alanlarda tercih edilmektedir.

Yapısal Kablolamanın Avantajları

Kablolama çözümlerinde en önemli husus bütün sistemlerin tek bir çözümle çalışabiliyor olmasıdır. 25 yıla varan kalite garantisi sunulan yapısal kablolamada ilk maliyetler yüksek gibi görünse de uzun süreli maliyetler oldukça düşüktür. Kurumsal yerlerde ve işletmelerde sıklıkla tercih edilen yapısal kablolama çözümlerinde sorunlara müdahale etmek de çok kolaydır. Sistemin kolaylıkla yönetildiği ve kaliteli sonuçların elde edilebildiği yapısal kablolama; daha az yer kaplayan ve düzeni sağlamada avantaj sunan bir çözümdür.

Üye Girişi
× Destek Talebi