blog_ana_resim

İSG Kurallarına Göre Fabrikalarda Yapılması Gereken Bakımlar Nelerdir?

İSG, çalışanlar başta olmak üzere şirket işletenler ve diğer tüm şahısları iş kazasından korumak ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla alınması gereken önlemlerdir. Sanayileşmenin hızlanmasıyla ve teknolojinin gelişmesiyle beraber iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği ile ilgili alınması gereken tedbirler artmış ve artmaya da devam etmektedir.

İş yerlerinin güvenli bir ortam haline getirilmesi amacıyla gereken her türlü iş güvenliği konusunun önemi de doğru orantılı olarak artmıştır. Zira fabrikalarda, iş yerlerinde ve tüm çalışma ortamlarında ISG kurallarına uymak, iş sağlığı açısında da oldukça önem arz etmektedir. Peki, ISG nedir?

İSG, açılım olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği” demektir. Tanımına gelecek olursak ISG; yönetmelik, kanun ve tebliğle tüm çalışmaların korunmasının sağlamak için uygulama ve inceleme faaliyetlerinin bütünü manasına gelmektedir. Bu incelemeler ve uygulamalar ile iş yerlerindeki fiziki çevre şartları nedeniyle maruz kalınan sağlık sorunları ve mesleki riskleri azaltılmaktadır. Yani kısacası iş sağlığı için alınan tüm tedbir ve kurallara ISG denmektedir.

Genel itibariyle ISG, çalışanların güvenliğini sağlamayı amaçladığı kadar iş yerinde çalışan geçici işçileri, müşterileri, ziyaretçileri ve ayrıca iş yerindeki herhangi bir şahsın da güvenliğini, kapsamına almaktadır.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu 01.01.2013 tarihinden bu yana yürürlüğe girmiş ve aktif bir şekilde faaliyet göstermeye devam etmiştir. Özellikle de fabrika gibi çok büyük çalışma alanlarında ISG kuralları oldukça önemlidir. Peki, fabrikalarda iş güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken bakımlar nelerdir?

Fabrikalar ve OSGB Hizmetleri

İşyeri şartlarına uygun olarak çalışan veya çalışacak kişilerin sağlık kontrolleri, periyodik muayene formlarını eksiksiz bir şekilde tamamlamaları gerekir. İşyeri hekimi ise bu çalışmaları yürüterek sağlıklı bir işletme ortamı oluşturulmasını sağlar.

Fabrikalarda iş güvenliği, öncesinde personellere eğitimler verilmeli bu eğitimler ile bilinçlendirilmeleri sağlanmalıdır. Bu eğitimler; yangın eğitimi, ilk yardım eğitimi gibi tedbir amaçlı olan eğitimlerdir.

Fabrikalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler ve İş Güvenliği

Kalabalık bir iş ortamının oluştuğu, çalışanların yoğun olarak bulunduğu fabrikalarda iş gereği kullanılması gereken çeşitli aletler ve ekipmanlar vardır. Ve bu ekipmanların kullanılmasını gerektiren sektörlerde can kayıplarını en aza indirmek için çalışanların bilinçlendirilmesi önemlidir.

Hem işçilerin bilinçlendirilmesi hem de bu işler için uygun ortamların hazırlanması aşamasında işveren ve OSGB ortaklaşa hareket ederek olası riskleri önlemeyi hedeflerler. Yani fabrikalarda iş güvenliği, OSGB tarafından uzman ekipler ve kadrolar ile mevzuata uygun şekilde verilen bir hizmettir.

İş kanunu gereğince iş kazalarının önüne geçilmesi yasal olarak herhangi bir ceza almamak işletmelerin de devamlılığını sağlar. Sizler de maddi ve manevi kayıpları en aza indirmek ve önüne geçmek için Quicklyserv olarak bizimle iletişime geçebilir, hizmetlerimizden yararlanmak için talepte bulunabilirsiniz.

Üye Girişi
× Destek Talebi