Router Nedir? Ne İşe Yarar?

Yönlendirici olarak da bilinen router, ISO / OSI katman modelinin 3. Katmanındaki ağları birbirine bağlayan ve veri paketlerini adreslerine göre ileten bir cihazdır. Yönlendirme kararları, statik spesifikasyonlara veya dinamik yönlendirme protokollerine göre verilir. Özel ortamda, ağ yönlendiricileri ev ağını internet’e bağlar.

Router Çalışma Sistemi

Bir ağ yönlendiricisi , ISO / OSI katman modelinin 3. katmanında çalışır . Farklı Layer 2 veya Layer 1 standartlarındaki ağları birbirine bağlar ve alt katmanlar için gerekli ayarlamaları yapar. Ağlar arasında aracılık yapabilmek için en az iki arabirime sahip olması gerekir. Ağ sınırlarına kurulur ve ağda yolu bulmak için statik veya dinamik yönlendirme yöntemlerini kullanır. Her durumda en uygun rota çeşitli kriterlere göre belirlenir.

Köprü veya anahtar gibi diğer cihazlarla birlikte ağ yönlendiricileri, bir ağın temel bileşenlerini oluşturur. Özel ortamda, İnternet erişim yönlendiricisi ev ağını İnternet’e bağlama görevini üstlenir. LAN tarafında, bu cihazlar Layer 2 üzerinde Ethernet ve WAN tarafında DSL, ISDN, PPPoE , UMTS, LTE veya DOCSIS gibi WAN protokollerini ifade eder. Ayrıca ağ adresi çevirisi (NAT), güvenlik duvarı, WLAN erişim noktaları veya telefon sistemleri gibi diğer işlevler de cihazlara entegre edilebilir.

Desteklenen katman 3 protokollerine bağlı olarak, çok protokollü ve tek protokollü yönlendiriciler arasında ayrım yapmak mümkündür. Bir IP tek protokol yönlendiricisi yalnızca İnternet protokolünü anlar ve iletme kararlarını IP adreslerine dayalı olarak verirken, çoklu protokol cihazları birkaç protokol yığınını ve IP, DECNET, IPX / SPX veya SNA gibi çeşitli katman 3 protokollerini destekler. İnternetin ve İnternet Protokolünün baskın rolü nedeniyle, çok protokollü cihazlar önemini büyük ölçüde yitirmiştir.

Router Tarafından Kullanılan Yöntemler

Veri paketlerini Katman 3’te iletirken, yönlendirilmiş protokoller ile yönlendirme protokolleri arasında ayrım yapmak önemlidir. Yönlendirilmiş protokoller, örneğin, İnternet Protokolü veya IPX’dir. İletilecek veri paketleri bu protokollerin özelliklerine göre yapılandırılır. Yönlendirme protokolleri, ağ yönlendiricilerinin ağ üzerinden mevcut yollar (yollar) hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlar. Ağ yönlendiricilerinin yolları öğrenmesi için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. Öğrenilen yollar değerlendirilir ve yönlendirme tablosu girişlerine aktarılır. Ağ yönlendiricisi , arabirim etkin olur olmaz ve ağ için geçerli bir IP adresine sahip olur olmaz önlendirme tablosunda bir ağa doğrudan bağlı arabirimleri otomatik olarak benimser . Ayrıca, statik yollar bir yönetici tarafından yapılandırılabilir. Belirli bir ağa atıfta bulunurlar ve ağ yönlendiricisinin paketi iletmesi gereken bir sonraki ağ düğümünün adresini içerirler. Ağ yönlendiricileri, yönlendirme protokollerini kullanarak sözde dinamik yolları öğrenir. Ağ düğümleri birbirleriyle iletişim kurar ve rota bilgilerini değiştirir. Yönlendirme protokolleri, bağlantı durumu ve mesafe vektörü protokollerine ayrılabilir. Mesafe vektörü protokolleri, örneğin, RIP (Yönlendirme Bilgi Protokolü), IGRP (İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) veya EIGRP’yi (Gelişmiş İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) içerir.

Ağ Yönlendirici Türleri

Ağ yönlendiricilerinin nerede kullanıldığına ve hangi görevleri yerine getirdiklerine bağlı olarak farklı türler ayırt edilebilir. Örneğin omurga, yatılı, uç, internet erişimi, DSL , ev ağı , WLAN ve yazılım yönlendiricileri veya katman 3 anahtarları gibi türleri vardır .

Omurga yönlendirici, İnternet gibi büyük ağlarda merkezi konumlarda bulunan güçlü bir anahtarlama bilgisayarıdır. Büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde iletmek için optimize edilmiştir ve bazen saniyede birkaç terabit veri aktarım hızına sahiptir. Bu yönlendiricinin bağımsız arabirimleri, yüksek hızlı arka paneller aracılığıyla birbirine bağlanır.

Boarder veya uç yönlendiriciler genellikle İnternet sağlayıcılarında bulunabilir ve bir katılımcının ağlarını İnternet’e bağlar. Varsayılan olarak, katılımcıların ağ yönlendiricileri ile iletişim için BGP yönlendirme protokolünü kullanırlar . Şebeke operatörü, tanımlanmış bir Hizmet Kalitesi (QoS) sağlamak için hizmet tipi yönlendirmeyi kullanabilir.

Bir DSL yönlendirici, WAN tarafında xDSL (ADSL, VDSL, SDSL …) aracılığıyla bir İnternet sağlayıcısına bağlantı kurar. Kimlik doğrulama ve internette arama yapmak için genellikle PPPoE (Ethernet üzerinden PPP) gibi protokoller kullanır. Güvenlik duvarları, PBX’ler, anahtarlar, VoIP ağ geçitleri, WLAN erişim noktaları, VPN (Sanal Özel Ağ), NAT (Ağ Adresi Çevirisi) veya NAS (Ağa Bağlı Depolama) gibi diğer birçok işlev genellikle bu yönlendiricilere entegre edilmiştir . Katman-3 anahtarları, anahtarlamanın yanı sıra yönlendirme yapabilen güçlü ve iyi donanımlı anahtarlardır. Kısa sürede çok sayıda paketin iletilmesi için teknik olarak optimize edilmişlerdir ve bir ağ segmentinde birçok ayrı katman 2 bağlantı noktasına sahiptirler. Opsiyonel olarak switch, network router veya her ikisi olarak aynı anda çalıştırılabilirler.

Benzer QBlog Yazıları

Üye Girişi
× Destek Talebi