Server Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknolojide çalışan birinin etrafında bulunduysanız muhtemelen sunucu ya da server kelimesinin çok kullanıldığını duymuşsunuzdur. Her gün bilgisayarlarla uğraşmayan biri için anlaşılması zor bir kelime olabilir. Peki, sunucu nedir? Ne yapar? Gelin, server ile ilgili tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

Sunucu Nedir?

Bir sunucu veri depolar, gönderir ve alır. Özünde server başka bir şeye hizmet eder ve hizmet sağlamak için vardır. Bir bilgisayar, yazılım programı ve hatta bir depolama aygıtı sunucu görevi görebilir ve bir veya birkaç hizmet sağlayabilir. Sunucunun verileri teslim ederken bağlandığı kişi veya cihaza istemci denir. Bir sunucu, bir istemci için yalnızca bir şey yapıyorsa, özel bir sunucu olarak kabul edilir. Bir web araması yaptığınızda, bir dosya yüklediğinizde, işyeri ağ dosyalarınıza eriştiğinizde veya müzik akışı yaptığınızda başka bir yerde bulunan bir sunucuyla etkileşime girersiniz.

Sunucuları barındıran tüm odalar veya binalar vardır. Amazon gibi büyük şirketler, yalnızca sunucularını güvende tutmak için var olan depolara sahiptir. Güçlerini kaybetmemelerini sağlamak için yedek jeneratörlere sahip devasa klima (A/C) üniteleri ve bazen kendi elektrik trafo merkezleri tarafından soğutulurlar. Tipik bir sigorta veya finans işletmesi gibi daha küçük şirketler, sunucuların aşırı ısınmaması için genellikle büyük fanlar ve klima üniteleri tarafından serin tutulan bir sunucu odasına sahiptir.

Sunucu odaları ve binalar bu kadar büyük miktarda değerli veri barındırdığından, genellikle yalnızca bunları kullanması gereken çalışanlar için sınırlı erişime sahip güvenli konumlardır.

Sunucu Türleri

Çoğumuz bir internet sunucusunu veya web sunucusunu en yaygın tür olarak düşünürüz, ancak başkaları da var. En dikkate değer sunucu türleri şunları içerir:

Web Sunucusu

Çevrimiçi bir web sayfasına bakıyorsanız bir sunucuya erişiyorsunuz demektir. Web tarayıcınız aracılığıyla görüntülemek, bir web sayfasında görüntüleyebileceğiniz metin, resimler, videolar ve diğer bileşenler için bir web sunucusundan veri almayı gerektirir. İnternet üzerinden dosya gönderdiğinizde veya aldığınızda, uygulama veya program indirdiğinizde çeşitli internet sunucularıyla etkileşime girersiniz.

E-posta Sunucusu

E-posta hesabınıza erişmek için Gmail veya Yahoo! gibi web tabanlı bir program kullanıyorsanız mesajlarınızı işlemek için muhtemelen bir web sunucusuna güvenirsiniz. Outlook gibi bilgisayar tabanlı bir program kullanmayı tercih eden tüketiciler için gönderme ve alma işlemlerini destekleyen belirli bir e-posta sunucusuna erişirsiniz. E-posta kullanırken IMAP, POP veya SMTP referansları görüyorsanız, üçüncü taraf bir e-posta sunucusuna bağlanıyorsunuz demektir.

Baskı Sunucusu

Yazdırma işlerini bilgisayarınıza WiFi üzerinden mi gönderiyorsunuz? Yazdırma dosyalarının ve yazıcı görevlerinin yönetimi, bir yazdırma sunucusu aracılığıyla yapılır.

Oyun Sunucusu

Çevrimiçi bir oyun yüklemek, bir sunucuya bağlanmanızı gerektirir. Her oyunun genellikle kendi sunucusu vardır. Bir oyunun yüklenmesi için uzun süre beklediyseniz, sorun sunucudaki tıkanıklık olabilir. En büyük çevrimiçi bilgisayar oyunlarından en küçük, uygulama tabanlı akıllı telefon oyunlarına kadar hepsi, oyuncuların oynaması için gerekli bilgileri göndermek ve almak için sunucuları kullanır.

Proxy Sunucusu

Bir kişinin bilgisayarı ile başka bir sunucu arasında herhangi bir üçüncü taraf aracı olduğunda, bu aracıya proxy sunucusu denir. Proxy’lerin içeriği filtrelemede, internet trafiğini hızlandırmada ve yetkisiz kullanıcıların ağa erişmesini engellemede yararlı rolleri vardır. Çoğu iş internet bağlantısı, verileri güvende tutmak ve çalışanlarının yalnızca izin verilen web işlevlerini kullanmasını sağlamak için ağa bağlı bilgisayarlarında proxy sunucuları kullanır.

Akış Video Sunucusu

Telefonunuzda Netflix’i açtığınızda veya akıllı TV’nizde Amazon’dan film akışı yaptığınızda, bir video sunucusu kullanıyorsunuz. Tüm bu filmler ve TV şovları bu sunucularda veri olarak kaydedilir ve talep ettiğinizde size gönderilir.

Yukarıda açıklananlara ek olarak, faks sunucuları, dosya sunucuları, veritabanı sunucuları, sohbet sunucuları, ses sunucuları ve uygulama sunucuları dahil olmak üzere birçok başka sunucu türü vardır. Her zaman veri depolanır ve gönderilir. Bir sunucu söz konusudur.

Bir sunucuların yalnızca teknoloji uzmanlarının karşılaştığı bir şey olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü server çevrimiçi yaptığımız her şeyde onların rol oynamaktadır. Sunucular olmadan dünya çapında ağ olmazdı ve bu yenilikçi ve uyarlanabilir araçlar, ev ve iş ağlarımızı güvenli ve çalışır durumda tutar. Bu kapsamda sunucuların son derece büyük bir öneme sahip olduğundan bahsedebiliriz.

Üye Girişi
× Destek Talebi