Server Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Server seçimi, çeşitli işlemlerinizi en iyi şekilde gerçekleştirmeniz için büyük bir öneme sahiptir. Bilindiği üzere server verilerin depolanmasını, gönderilmesini ve alınmasını sağlamaktadır. Sunucuları barındıran tüm odalar veya binalar vardır. Amazon gibi büyük şirketler, yalnızca sunucularını güvende tutmak için var olan depolara sahiptir. Güçlerini kaybetmemelerini sağlamak için yedek jeneratörlere sahip devasa klima (A/C) üniteleri ve bazen kendi elektrik trafo merkezleri tarafından soğutulurlar. Tipik bir sigorta veya finans işletmesi gibi daha küçük şirketler, sunucuların aşırı ısınmaması için genellikle büyük fanlar ve klima üniteleri tarafından serin tutulan bir sunucu odasına sahiptir.
Bu kapsamda bazı noktalara dikkat ederek server seçimini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Peki, sunucu olarak da bilinen bu hizmetin seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? Gelin, tüm detayları hep birlikte inceleyelim.
Yeni Sunucunuz İçin Gereksinimlerinizi Belirleyin Yeni bir sistem için şirketinizin hedeflerini çok iyi bilmelisiniz. Planlı bir sanallaştırma için kullanmak istiyor musunuz? Güvenlik duvarı olarak kullanmak için bir sunucu mu satın alıyorsunuz? Hafızanız mı bitiyor yoksa daha hızlı mı çalışmak istiyorsunuz? Doğru sistemi ancak sunucunuzun şirkette karşılaması gereken gereksinimleri ve onu ne için kullanmak istediğinizi açıkça biliyorsanız seçebilirsiniz. Bu sorulara cevap vererek kendiniz için en uygun olan sunucu türleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz.
Hangi İşletim Sistemini Kullanmak İstiyorsunuz?
Bir Linux sunucusu mu yoksa bir Windows sunucusu mu yoksa tamamen farklı bir işletim sistemi mi satın almak istediğinize yöneticiniz karar vermelidir. Bilgi birikimine bağlı olarak tamamen farklı sistemler şirketiniz için doğru çözüm olabilir. Aksi takdirde tercih edeceğiniz server noktasında çeşitli problemler ile karşılaşabilirsiniz.
İhtiyaçlarınız Gelecekte Artacak Mı?
Bir sunucu satın alırken yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri, onu çok sıkı boyutlandırmaktır. Genişletilemeyen veya sınırlı ölçüde genişletilebilen bir sistem satın alırsanız, gelecekte ihtiyaçlarınız artacak olsa da tek seçeneğiniz vardır. Kısa bir süre sonra tekrar yeni bir sunucu satın almak zorunda kalacaksınız. Talebiniz yıllardır sabitse ve yakın gelecekte artması pek mümkün değilse, küçük boyutlu bir sistemi güvenle satın alabilirsiniz.
Eski Sunucunuzu Neden Değiştirmek İstiyorsunuz?
Neden yeni bir sunucu satın almak istiyorsunuz? Eski BT çözümünüzle ilgili sorunlarınız mı vardı? Eski sisteminizin belirli özelliklerinden memnun olup olmadığınızı düşünmelisiniz ve bu noktaları sunucu danışmanlığında ele almalısınız. Böylece %100 memnun kalmadığınız bir sunucu daha satın almazsınız.
Yeni Sunucunuz Ne Kadar Kullanılabilir Olmalı?
Yeni sunucunuzun yüksek oranda kullanılabilir olması önemli mi? Sisteminiz başarısız olursa büyük zarara uğrarsanız, cevap açıktır. Yüksek kullanılabilirlik puanı alabilen bir sunucu satın alıp almama kararı, büyük ölçüde işinizin doğasına bağlıdır.
Şirketinizin Sunucuları İçin Hangi Üretici Doğru?
Bu sorunun cevabını yeni sunucunun fiyatına bağlamamalısınız. Yetkili sunucu tavsiyesi, servis, hız gibi tüm bu faktörler birdenbire yüksek takip maliyetleri ile karşı karşıya kalmamanız için kararınızda yer almalıdır. Birçok üretici, yalnızca ödeme karşılığında ek hizmetler sunar. Bu, hasar durumunda sistemlerinin fiyatının hesaplanandan çok daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu, yeni bir sunucu satın alırken yüksek öncelik verilmesi gereken bir noktadır. Yeni bir sunucu satın almadan önce kendinize bu soruları sorarsanız hiçbir şey ters gitmeyebilir. Çünkü bu şekilde, ihtiyaçlarınıza tam olarak uyarlanmış yeni bir BT çözümüne çok daha hızlı ulaşabilirsiniz.
İşlemci Mimarisi
Sunucu seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli ve temel nokta işlemci mimarisidir. Yüksek performanslı ve profesyonel bir şekilde sunucu yönetimi alınması için işlemcisi büyük öneme sahiptir. Çekirdek sayısı ve ön bellek boyutu gibi noktaların yüksek olması yüksek performansı beraberinde getirmektedir.
Kaynakların Bireyselliği
Sunucu seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta kaynakların bireyselliğidir. Kaynakların %100 bireysel ve size ait olduğundan emin olmalısınız. Bazı hosting sağlayıcıları Ram, disk alanları ve işlemci ile ilgili birden fazla sunucu paylaştırmaktadır. Bu noktada çeşitli problemler ile karşılaşıldığını ifade edebiliriz. Kişiye özel bir şekilde sunulan sunucular ile yüksek performans elde edebilmeniz mümkündür.