TCP/IP Nedir?

İnternete erişim sağlamak için arka planda yer alan birçok husus vardır. Bu hususlardan en önemlisi de TCP/IP denilen protokollerdir. Bu protokoller ile veri iletimi sağlanmaktadır ve internete erişim esnasında hız ve güvenlik problemi yaşanmamaktadır.

Özet olarak TCP/IP veri ve internet sağlayıcısı ile ilgili olan bir kavramdır. Ancak detaylarıyla bilinmesi sizler açısından oldukça yararlı olacaktır. Bu nedenle de en çok merak edilen sorulardan biri olan “TCP/IP nedir?” sorusuna bu içeriğimizle birlikte yanıt verdik. Peki, nedir? Nasıl çalışır? İşte TCP/IP protokollerine dair tüm detaylar…

TCP/IP Ne Anlama Geliyor?

Günümüzde elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlar da dahil olmak üzere bilgisayar üzerinden internete giriş yapmak amacıyla bir internet servis sağlayıcısına ihtiyaç duyarız. Bunun için de ISP (Internet Service Provider) devreye girer.

ISP tarafından açılan ağa bağlanarak tarayıcıya adres girmek yeterli olmaktadır. Elbette ki bu işlemin gerçekleşmesi ve cihazlar arasında veri alışverişi olması adına arka planda bazı çalışmalar devreye girer. Yani TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol) bu işlemlerin gerçekleşmesine olanak tanıyan protokollerdir.

TCP/IP, verilerin aktarılması öncesinde nasıl paketleneceğini, bu paketlerin nasıl taşınması gerektiğini, nasıl adresleneceğini ve hedef tarafından nasıl çözümlenerek alınacağını kontrol eden veri iletim protokolleridir.

TCP/IP Nasıl Çalışır?

TCP/IP protokollerinin çalışması için belli başlı önemli katmanlar devreye girer. Veri iletim protokolü çeşitli katmanlar halindendir. Ve işlemler bu katmanlar sayesinde çözümlenir.

TCP/IP Katmanları Nelerdir?

Uygulama Katmanı; kimlik kontrolü yapar, verilerin paketler halinde getirilmesi konusunda işlev görür. Ve dosya türüne göre ayrı paketler haline getirilmesini sağlar.

Taşıma Katmanı; uygulama katmanından gelen mesajlar üzerine kurulmaktadır. Veri birimlerini numaralandırır, hatasız bir şekilde sırasıyla teslim edilmesini sağlar. Bir hatanın meydana gelmesi durumunda geri döner ve hatasız bir aktarım olana kadar tekrar eder.

İnternet Katmanı; ağ katmanı olarak da adlandırılır. Bu katman ise taşıma katmanından gelen paketleri kabul eder. Ve hangi adrese gideceğini belirler. Verici ve alıcı arasındaki bağda çalışan katmandır.

Ağ Arayüz Katmanı; fiziksel ağ katmanı olarak da bilinen ağ arayüz katmanı, cihazların hangi protokolleri kullanarak ağa bağlandıklarını kontrol eder. Bağlantı katmanındaki protokoller, belli bir donanım üzerinden gönderilir ve elektronik sinyallerin aktarımı ortamı ile nasıl etkileşime gireceğini belirler.

Üye Girişi
× Destek Talebi