IoT (Internet of Things) Nedir? Ne İşe Yarar?
Nesnelerin İnterneti ya da IoT olarak bilinen kavram 1999 yılında Kevin Ashton tarafından ortaya atılmış bir kavramdır. Teknolojinin gelişmişliğini ifade etmek adına kullanılan bu kavram her nesnenin internete bağlanmasını ve diğer cihazlar ile iletişim kurmasını sağlama amacı taşır. Bluetooth ve Wi-Fi teknolojilerinin kullanılması ile internete erişim elde edilmesi olarak da değerlendirilen bir yaklaşıma işaret eder.
IoT uyumlu ürünler genel anlamda tablet, bilgisayar ve mobil cihazlarla entegre edilerek çalışmaktadır. Bu konuda entegre edilebilir olan cihazların bir mobil uygulama aracılığıyla kullanılması ve daha verimli bir noktaya taşınması söz konusudur. Endüstriyel üretim yapan şirketlerin daha hızlı karar almalarını, verileri kolayca toplamalarını ve analiz çözümlerinden yararlanmalarını sağlar. Bu nedenle IoT bir cihaz ağı olarak da değerlendirilebilmektedir.
IoT ile Elde Edilecek Faydalar
Teknoloji odaklı bir yaşam tasarlamak adına oldukça özel bir seçenek olan ‘Nesnelerin İnterneti’ sayesinde elde edeceğiniz avantajlar oldukça fazladır. Bu çerçevede bir kurum ya da kuruluşun IoT ile hareket etmesi aşağıdaki ayrıcalıkları elde etmesini sağlar.
- İş süreçlerinin takip edilmesinde kusursuzluk,
- Tüketici deneyiminin iyileştirilmesi,
- Zaman ve bütçe konusunda tasarruf sağlamak,
- Personelin daha verimli bir şekilde çalışmasını desteklemek,
- İş modellerini dijital ortamlara entegre ederek verimlilik yakalamak,
- İş kararları alırken en doğru seçimi yapmak,
- Gelir maksimizasyonunu sağlamak.
Tüm bu avantajları elde etme amacı güden işletmeler IoT ile hareket eder. Böylelikle elde edilen sonuç beklentilerin de ötesine geçecek cinstendir.
IoT ile Yenilikçi Yaklaşımlar
Nesnelerin İnterneti, insan yaşamını kolaylaştırmanın yanında yenilikçi bir bakış açısıyla farklı çözümler getirmeyi de başarır. Bu nedenle de bir şirket ya da kurumun IoT ile çözüm üretmesinde iki taraflı bir kazanç sisteminden söz etmek muhtemeldir. Peki, yenilikçi yaklaşım olarak ifade edilen çözümlerle IoT insanlığa neler vaat eder?
Öngörücü Bakımlar
Üretimde ya da insan yaşamının farklı alanlarında kullanılan cihazların bozulması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Ancak ‘Nesnelerin İnterneti’ bozulmaya yakın olan cihazların saptanmasını sağlayarak bakım uyarısı vermeyi başarır. Bu sayede de sorun daha karmaşık bir noktaya ulaşmadan makine hatalarının tespit edilmesi mümkündür.
İyileştirilmiş Servis
IoT teknolojileri ile alakalı en dikkat çeken detaylardan bir tanesi de servisin daha kaliteli ve kapsamlı bir şekilde tüketiciye sunulmasıdır. Sorunların tespiti ve bu sorunların giderilmesi konusunda IoT hayli özel bir yaklaşım sergiler. Müşterinin konforuna herhangi bir zarar vermeden çözüm üreten teknoloji sayesinde kaliteli bir çözüme ulaşmak muhtemeldir. Bu kapsamda hem tüketici hem de hizmet sağlayıcının avantajı çok fazla olur.
Varlık Yönetim Sistemleri
Varlık yönetimi; üretim ve dağıtım süreçlerinde kullanılan bir izleme seçeneğidir. Ürünün ya da hammaddenin hangi aşamalardan geçtiği ve ne tür uygulamalara maruz kaldığı ile alakalı olarak çözüm üretilmesi söz konusu olmaktadır. Malların zarar görmesine engel olmak ve önleyici yaklaşımlar sergilemek varlık yönetim sistemleri konusunda en başarılı alternatifler olarak değerlendirilmektedir.
Müşteri Memnuniyetinde Kusursuzluk
Markaların hemen hepsi müşterilerini memnun ederek kârlılığı elde etmek ister. Ancak müşterilerin memnuniyetini sağlamak için hangi yöntemin kullanılacağı tartışmalı olur. IoT, müşteri memnuniyetini yakalamada en başarılı seçenek olarak dikkatleri çeker. Marka için izlenmesi gereken yol haritasını belirlerken müşterinin hangi çözümleri beğeneceği ve markadan memnun kalacağı ile alakalı seçenekler sunulmaktadır.
İyileştirilmiş Tesis Yönetimi
Tesis yönetimi, hemen her işletme için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Çünkü tesisi doğru bir şekilde yönetmek kârlılık ve sürdürülebilirlik açısından özeldir. IoT ile tesisin her tarafına yerleştirilmiş sensörlerle kusursuz sonuçlar elde etmek muhtemeldir. Bu sayede sıcaklık farkları, olağanüstü durumlar ve üretim alanı içerisindeki istenmeyen haller dikkate alınarak uyarı sistemi devreye girer. Bu noktada da IoT’un ayrıcalıklarını yakalamak mümkün olur.
IoT ve Big Data
Nesnelerin İnterneti, insan yaşamına entegre oldukça daha başarılı sonuçlar doğururken Big Data adı verilen verilerin de üretilmesini sağlar. Bu çerçevede insan yaşamını kolaylaştıran yaklaşımlar ortaya çıkar. Günlük yaşamda kullanılan otoparklarda dahi Big Data ve IoT temelli çözümler tercih edilmesi oldukça ilgi çekicidir. Zira bu pek çok insanın farkında olmadığı ama IoT ile yaşama entegre olmuş unsurlardır.